RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk våpeneksport i verdenstoppen

Sist oppdatert:
Fredsnasjonen Norge er i verdenstoppen når det gjelder våpeneksport. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Se lista her.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser en norsk våpeneksport i årets tre første kvartaler på 918 millioner kroner.

Dette tyder på at eksporten vil falle noe fra toppåret i fjor, men det er likevel en klar vekst i forhold til nivået fo rnoen år siden.

Statistisk sentralbyrå melder samtidig at Norge i fjor var verdens sjette største våpeneksportør. Eksporttoppen er:

  1. USA
  2. Canada
  3. Storbritannia
  4. Italia
  5. Frankrike
  6. Norge

I forhold til folketallet er Norge helt på toppen når det gjelder våpeneksport.

Statistisk sentralbyrå oppgir en våpeneksport i fjor på 2,0 milliarder, mens man i en stortingsmelding tidligere i år opererte med 3 milliarder. Det skyldes ifølge SSB ulik avgrensning av hva som regnes som våpeneksport, samt at stortingsmeldingen omfatter tjenester, i tillegg til varer.

I løpet av de første ni månedene i år har Norge eksportert militærskyts til Spania for 175 millioner kroner, til USA for 91 millioner og til Tyrkia og Sverige for om lag 50 millioner hver.

En del av veksten de siste årene har sammenheng med eksport i forbindelse med bygging av de norske fregattene i Spania, men i tillegg har krigføringen i Afghanistan og Irak etter alt å dømme bidratt til å trekke opp tallene.

Statistisk sentralbyrå bruker data fra tolldeklarasjonene til å utarbeide statistikken. Statistikken omfatter produkter i ordinært salg fra norske eksportører til utlandet. Utstyr som blir levert mellom norsk og utenlandsk forsvarsmakt under militæravtaler blir ikke deklarert. Slikt utstyr er derfor ikke med i den offisielle statistikken. Det samme gjelder for utstyr fra Norge til norske forsvarsstyrker på oppdrag i utlandet.

Det er ingen hemmelige varer i den norske eksporten av militærutstyr, ifølge SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere