RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norwegian-kundene kan tape alt

Sist oppdatert:
Skulle billigselskapet Norwegian gå konkurs, risikerer de som har forhåndskjøpt billetter at alle pengene går tapt.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos rykket mandag ut mot konkurrenten SAS Braathens, og gjorde det klinkende klart at billigselskapet kommer til å bli presset ut dersom SAS Braathens får lov til å ture fram med sin siste lavpriskampanje.

Kjos presiserte samtidig at selskapet foreløpig har godt med penger på bok, men at kassa før eller siden vil gå tom dersom Norwegian fortsetter å gå med underskudd.

Forskjellsbehandling

Har du forhåndskjøpt en pakkereise av en norsk turoperatør, vil du få igjen penger via Reisegarantifondet dersom turoperatøren mot formodning skulle gå konkurs. Fondet kan imidlertid ikke gi en eneste krone i støtte til vanlige flyreisende som opplever noe tilsvarende, med mindre flyreisen er en del av en organisert pakketur.

Den forskjellsbehandlingen vil Forbrukerombudet ha en slutt på. Ombudet har i samarbeid med Norsk Reiselivsforum bedt Barne- og familiedepartementet opprette en tilsvarende ordning for vanlige flyreiser, men saksbehandlingen drøyer ut.

Inntil videre risikerer du med andre ord å tape alle pengene dersom flyselskapet skulle gå konkurs.

- Hvis det ikke er penger igjen i boet, er det ingen penger å få igjen. Det er utgangspunktet, sier rådgiver Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til TV 2 Nettavisen.

Gjedrem tror forskjellsbehandlingen av pakkereisende og reisende med rutefly skyldes at flyselskaper ikke hadde for vane å gå konkurs før i tida. Nå er den trenden brutt. De siste årene har vi vært vitne til flere store flykonkurser, blant annet i Swiss Air og Sabena.

Kredittkortet kan bli redningen

Har du betalt flyreisen med kredittkort, kan det imidlertid være penger å hente. En bestemmelse i kredittkjøpsloven gir deg rett til å kreve penger av kredittkortselskapet dersom konkursboet er tomt. Det skjedde da billigflyselskapet Goodjet nylig gikk konkurs.

- Etter det jeg kjenner til, fikk alle som ba om det pengene sine tilbake, opplyser Jo Gjedrem.

Skulle Norwegian bli kjøpt opp av en konkurrent, kan du også regne med å få den reisen du har betalt for.

- Blir selskapet kjøpt opp, har kjøperen de samme forpliktelser overfor de reisende, understreker Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere