RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nær 1.000 milliarder i oljefondet

Norge har snart 1.000 milliarder kroner "på bok". Ved utgangen av andre kvartal var verdien av Statens petroleumsfond på 942,4 milliarder kroner.

Avkastningen i andre kvartal var imidlertid negativ, med minus 0,2 prosent. Det skyldes dårlig avkastning på rentepapirer, som utgjør rundt 60 prosent av oljefondets investeringer.

Avkastningen på aksjeporteføljen var 1,9 prosent, mens obligasjonene hadde en negativ avkastning på 1,6 prosent.

For første halvår var avkastningen for fondet 2,8 prosent målt i internasjonal valuta. Målt i norske kroner var den på hele 5,4 prosent. Den høyere avkastningen i kroner skyldes at kronen svekket seg overfor internasjonale valutaer.

Fra Norges Bank side understrekes det at målingen i norske kroner har ingen betydning for utviklingen i fondets internasjonale kjøpekraft. Det er imidlertid av betydning for hvor mye finansministeren kan bruke over statsbudsjettet. Handlingsregelen innebærer at en avkastning på 4 prosent kan brukes over statsbudsjettet.

I løpet av andre halvår er fondets verdi økt med 97 milliarder kroner. 51 milliarder er friske oljepenger, 25 milliarder skyldes avkastningen og 21 milliarder skriver seg fra svekkelsen i kronekursen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere