RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Næringslivet får - du må vente

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Det blir flertall for flere av forslagene i skattereformen rettet mot næringslivet. Men skatteløftene til folk flest er fortsatt i det blå.

Fredag var det satt frist for Finanskomiteen for å avgi sin innstilling om skattereformen. Ifølge Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner fikk regjeringen støtte for de fleste av forslagene i skattereformen.

- Det betyr at det blir skattelettelser overfor privatpersoner og næringslivet i 2005, sier Sanner til TV 2 Nyhetene.

Folk flest må vente
Selv om flere av forslagene til regjeringen får flertall, må folk flest må vente til statsbudsjettet med å få vite hva det betyr for deres egen økonomi.

- Vi har fått flertall for systemendringene. Det går på aksjonærmodellen og fritaksmodellen, og så skal man foreta ytterligere vurderinger av den såkalte skjermingsmodellen, sier Sanner.

- Et gedigent mageplask
Flere andre mener Sanner overdriver graden av enighet som ble oppnådd i Finanskomiteen.

- Folk flest merker ingenting av det Stortinget har gjort med skattereformen, dette er et gedigent mageplask for regjeringen, et havari, sier Arbeiderpartiets skattepolitiske talsmann Tore Nordtun til TV 2 Nyhetene.

Senterpartiets Morten Lund karakteriserer utfallet som dramatisk.

- For næringslivet innebærer dette betydelig usikkerhet om viktige rammevilkår. Store grupper med lave og middels inntekter risikerer å få økte skatter, når den betydelige skatteletten, som også ønskes av Fremskrittspartiet, skal finansieres ved å fjerne viktige fradragsposter fra selvangivelsen, sier han.

- Fått gjennomslag for lite
Frp ville datofeste flere av forslagene, finanspolitisk talskvinne Siv Jensen er ikke fornøyd med utfallet av dagens innstilling.

- Det er selvsagt bare å beklage overfor norsk næringsliv at regjeringens håndtering av sitt eget forslag til skattemelding kun har bidratt til å skape ytterligere forvirring om vårt lands fremtidige skattesystem, sier Jensen i en kommentar.

Jensen hevder at med unntak av innføring av den såkalte aksjonærmodellen, har regjeringen stort sett ikke fått gjennomslag for noen verdens ting av de systemendringene de la opp til.

- Dette er helt og holdent regjeringspartienes egen feil all den tid de hele tiden konsekvent, merkelig nok, har vært uvillige til å konkretisere de fremtidige skattelettelser, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere