RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

NSB legger ned Oslo-Stockholm

Sist oppdatert:
Etter 133 år med togforbindelse mellom Oslo og Stockholm er det nå slutt. NSB må legge ned ruten på grunn av for få passasjerer.

Under et møte mellom NSB og Statens Järnvägar (SJ) onsdag ble det klart at det ikke lenger vil være mulig å ta tog mellom Oslo og Stockholm. Den enkle grunn er at altfor få benytter dagens togtilbud.

- Det er tilsynelatende ingen som er villig til å betale for at vi skal kjøre tog. Vi må dekke våre utgifter, og når vi har altfor få passasjerer, blir nedlegging av ruten dessverre et naturlig skritt, sier informasjonsdirektør Audun Tjomsland til TV 2 Nettavisen.

For dårlig skinnegang
Han peker på billigere flybilletter som en hovedårsak til nedgangen i passasjermengden. I tillegg er skinnegangen for dårlig på norsk side. Dermed klarer ikke NSB å konkurrere verken på pris eller reisetid.

- Vi hadde trodd vi kunne kjøre fortere, men skinnegangen har ikke vært moderne nok til at vi kan få opp farta, poengterer Tjomsland.

NSB hadde håp om at SJ kunne bli med på et samarbeid om ruten mellom de to hovedstedene.

- Vi håpet at SJ kunne være interessert i å kjøre lenger vest enn Karlstad, på samme måte som vi kjører tre daglige avganger til Gøteborg. Vi diskuterte et mulig samarbeid, men måtte konkludere med at dette ikke var mulig å gjennomføre, fastslår Tjomsland.

Mulig ferietilbud
NSB jobber nå med å få til et rutetilbud om sommeren og i de store høytidene. Ellers i året må du nå reise om Gøteborg om du ønsker å komme deg til Stockholm langs togskinnene.

Skal togtilbudet mellom Oslo og Stockholm tas opp igjen på helårsbasis, er NSB avhengig av sponsing.

- Hvis noen sier dette er en så viktig rute at de er villige til å bidra til å betale for den, kan det blir mulig å gjeninnføre ruten, sier Tjomsland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere