RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Null kontroll med nettbank-sikkerheten

Sist oppdatert:
Det er bankene selv, og ikke vaktbikkjene i Kredittilsynet, som bestemmer sikkerhetsnivået i nettbanken din. It-eksperter mener sikkerheten er alt for dårlig.

Mens de aller fleste sidene av bankvirksomheten er underlagt streng kontroll, er nettbankene viet liten oppmerksomhet. Ifølge Dagens Næringsliv har Kredittilsynet ingen kontroll med hvor god sikkerheten er for landets 1,7 millioner nettbank-kunder.

- Hver enkelt bank bestemmer selv nivået på sikkerheten ut over fastlagt minimumskrav, sier seniorrådgiver Stig Ulstein i Kredittilsynet.

Ulstein opplyser at nettbankene ikke har plikt til å opplyse om urettmessige uttak fra nettbank-konti. Kundene må selv følge med, og rapportere til banken sin om de oppdager noe urettmessig. I neste instans er det da opp til banken å avgjøre om det tapte beløpet skal erstattes.

Det har vært en rekke medieoppslag om nettbank-sikkerheten den siste tida. Aftenposten skrev tirsdag om Uranienborg Menighet, som selv må dekke et milliontap etter at nettbank-kontoen ble tappet.

Doktorgradsstudenten Thomas Tjøstheim og professor Kjell Jørgen Hole ved Universitetet i Bergen mener det er naivt å tro at pengene står trygt hos nettbanken. Strukturerte nummer som for eksempel fødselsnummer eller bankkontonummer pluss en pin-kode er lett for it-eksperter å dekode, mener de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere