RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny faktura-hai på jakt

Sist oppdatert:
Konkurransen hardner til blant juksemakere som forsøker å lure til seg penger.

TV 2 Nettavisen skrev i fjor om jukseforetaket DNOF, som lurte flere titalls nyetablerte firmaer til å betale tusenvis av kroner for tjenester de trodde offentlige myndigheter stod bak.

Nå har DNOF fått konkurranse fra et nytt kreativt firma – Etableringssentret.

Fikk tilsendt falsk faktura
Kenneth Hansen etablerte nylig et foretak, og mottok i slutten av januar en firmaattest fra Brønnøysundregistrene. Gebyret for registrering i Foretaksregistret koster 2.500 kroner, og betales via faktura i etterkant.

To dager senere mottok han en faktura fra Etableringssenteret på 1.500 kroner.

- Jeg stusset litt på grunn av fakturaprisen, men tenkte at dette var jo billigere enn jeg hadde regnet med, sier Hansen.

Fakturaen hadde kort betalingsfrist, men Hansen ventet med å betale den.

- En liten uke etter at jeg mottok firmaattesten kom fakturaen fra Brønnøysundregistrene på 2.500 kroner, sier Hansen som var glad at han ventet med å betale fakturaen fra Etableringssenteret.

- Hadde du hatt noe kontakt overhodet med Etableringssenteret?

- Null kontakt. Denne fakturaen dukket bare uanmeldt opp i postkassen, sier Hansen.

Lite informasjon om Etableringssenteret
På et vanlig søk i katalogtjenester og på internett finnes det svært lite opplysninger om Etableringssenteret. På fakturaen som ble sendt Hansen oppgis et organisasjonsnummer. Nummeret er registrert på Copa Norge.

I Brønnøysundregistrene kjenner de til dette foretaket og dets norske avdeling.

- Vi har mottatt henvendelser på Etableringssenteret, og har hørt om både dette og Copa Norge før. Det som er synd her er jo at folk kan forledes til å tro at fakturaen kommer fra oss, sier jurist Frank Svensson i Brønnøysundregistrene.

Bedriftsforbundet er en av landets største interesseorganisasjoner for små og mellomstore bedrifter. De har også mottatt klager på Etableringssenteret.

- Slike fakturaer forvirrer bedriftene, for de kan tro at dette er noe de har bestilt. Det er også svært uklart hva det er de egentlig tar seg betalt for, sier salgs- og markedssjef Tone Ramstad i Bedriftsforbundet.

Daglig leder beklager
Etableringssenteret, eller Copa Norge som er foretakets reelle navn, er registrert på Seychellene. Daglig leder er Jon Andre Gerhardsen.

Gerhardsen selv sier at Copa Norge, eller Etableringssenteret, er et rådgivningsfirma for nyetablerere, og at selskapet i en periode har solgt medlemsskap over telefon.

- Copa Norge har holdt på i to år, og hvis du sjekker oss ut, så ser du at vi ikke har hatt noen klager. Episoden med Etableringssenteret skyldtes hovedsakelig en uheldig episode med en selger, som var ansatt fra 16. til 24. januar, sier Gerhardsen.

Han forklarer videre at Copa Norge nå har besluttet å legge ned dette salget.

- Vi mottok flere henvendelser og skjønte tidlig at slik kan vi ikke ha det. Det er beklagelig for de som ble fakturert, sier Gerhardsen som understreker at alle fakturaene er slettet.

- Dessuten jobber jeg ikke i firmaet lenger, og det ble for mye bråk omkring dette til at vi ville fortsette, sier Gerhardsen.

I Brønnøysundregisteret kjenner de til Gerhardsen. Han sitter blant annet som styremedlem i hovedselskapet til DNOF Rådgivning. Dette er et firma som er etablert av den mye omtalte DNOF-sjefen Børge Svanstrøm Amundsen.

Falske faktura for 1,3 mrd.
Ifølge Bedriftsforbundet er problemet med falske fakturaer enormt, og det ropes nå et varsku om problemet.

- Blant medlemmene våre vet vi at bedrifter blir forsøkt svindlet for omkring 1,3 milliarder kroner i året, sier Ramstad som har følgende oppfordring til bedrifter som mottar pussige fakturaer i posten:

- Ikke betal bare for å bli kvitt problemet – det er med på å opprettholde virksomheten, og da gjør man seg selv en bjørnetjeneste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere