RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny lov, ikke flere ressurser

Sist oppdatert:
Med ny lov skal hvitvasking bekjempes, men Økokrim får ikke flere ressurser til å håndheve den nye bestemmelsen.

Bare i fjor mottok Økokrim 1100 hvitvasking-meldinger, om lag hundre av disse endte som straffesak. Hvitvasking-meldinger er ofte et utgangspunkt for etterforskning som kan avdekke mange forskjellige typer økonomisk kriminalitet.

Med den nye hvitvaskingsloven, som trer i kraft fra nyttår, vil antall saker Økokrim mottar sannsynligvis mangedobles, melder NRK. Grunnen er at flere aktører får en lovpålagt plikt til å rapportere om mistenkelige pengetransaksjoner.

Likevel må Økokrim må fortsatt greie seg med de 11 ansatte som i dag jobber med denne type kriminalitet.

Underdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Hans-Jacob Anonsen, reagerer kraftig på ressursmangelen i forbindelse med lovendringen.

- Hvis man ikke får ressurser til å jobbe med dette, setter vi spørsmålstegn med hele innføringen, sier Anonsen.

Han reagerer kraftig på at den nye loven pålegger finansnæringen, advokater og andre til å bruke store ressurser på å rapportere sine mistanker om hvitvasking, samtidig som justisdepartementet selv ikke bevilger flere ressurser til Økokrim som skal etterforske sakene.

- Vi er nødt til å snu litt på flisa og fokusere på hva vi klarer å gjøre med de ressursene vi har, sier leder av Økokrims avdeling mot hvitvasking, Else Marie Lund, til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere