RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny milliardslakt av Devold

Sist oppdatert:
Riksrevisjonen refser på nytt forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) og Forsvaret.

- Materiellinvesteringer har kostet minst to milliarder kroner mer enn planlagt regnet i 2005 kroner, sier ekspedisjonssjef Eirik Larsen Kvakkestad i Riksrevisjonen til TV 2 Nettavisen.

Store investeringer i Forsvaret har vært gjennomført uten tilstrekkelig styring og kontroll fra overordnet ledelse, viser rapporten.

Riksrevisjonen har undersøkt 19 prosjekter, hvorav sju er forsinket med mer enn fire år. Flere er blitt over 50 prosent dyrere, viser rapporten.

Oppdatering av P-3C Orion har for eksempel kostet hele 81 prosent mer enn ventet, mens innkjøp av pansrede brukte spesialkjøretøy har overskredet budsjettet med 76 prosent.

Blant prosjektene levert med store mangler var en luftradar for Kystvaktens havgående fartøyer. Feilen har ført til at Kystvakta ikke har kunnet bruke helikoptre i dårlig vær og mørke.

I tillegg til de langt høyere kostnadene, er 15 av 19 materiellinvesteringsprosjekter forsinket med mer enn ett år. Syv av innkjøpene blir levert mer enn fire år forsinket.

På sikkerheten løs
Den dårlige planleggingen og kostnadskontrollen kan få alvorlige konsekvenser, mener Riksrevisjonen.

«Riksrevisjonen vil peke på at Forsvarets evne til å løse sine oppgaver i krig og fred er avhengig av at planlagt materiell blir levert til riktig tid og med avtalt kvalitet», heter det i rapporten.

Nå oversendes rapporten til Stortinget.

Lang tabbeliste
Devold har med nød og neppe overlevd våren som forsvarsminister. Opposisjonen på Stortinget truet med å felle mistillitsforslag mot henne på grunn av manglende økonomistyring, men det endte med en kraftig kritikk.

I 2003 nektet Riksrevisjonen å godta Forsvarets regnskap. Noe bedring, men fortsatt vesentlige mangler, var Riksrevisjonens dom over Forsvarsdepartementets regnskap for 2004.

I januar ble det dessuten klart at Forsvaret har brukt nesten en milliard kroner for mye i 2004.

Den nye slakten fra Riksrevisjonen betyr nye riper i lakken for statsråden, men hun vil sitte i førersetet for Forsvaret i alle fall fram til Stortingsvalget til høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere