RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny prisrekord på strøm i dag

Sist oppdatert:
Det kan gå mot nok en dyr strømvinter. Prisene på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool stiger kraftig. I dag setter vinterprisen ny rekord.

Prisene på Nord Pool setter tirsdag ny rekord for fjerde dag på rad. Det er særlig prisene i terminmarkedet som stiger kraftig.

Terminmarkedet viser aktørenes forventninger til prisutviklingen framover. Kontrakten for vintermånedene fra januar til april har steget kraftig den siste uken, og tirsdag registreres det en ytterligere oppgang på 11 prosent.

Kraftig oppgang
Markedet regner nå med at snittprisen i de kalde månedene vil ligge over 40 øre kilowattimen. Så sent som i forrige uke var det samme anslaget 33,5 øre.

- Markedet har registrert at oktober ble særdeles tørr og kald. Værmeldinger om liknende vær legger ytterligere press på prisen. I tillegg hersker det usikkerhet om kring kjernekraftproduksjonen i Sverige, og kraftutvekslingen med Danmark, sier direktør ved Nord Pool, Torger Lien, til TV 2 Nettavisen.

Flere aktører TV 2 Nettavisen har snakket med beskriver oppgangen som i overkant kraftig.

- Det har kommet værvarsler om tørrvær framover, og det gir kraftige utslag i markedet. Prisene ligger nå 50 prosent høyere enn hva de gjorde på samme tidspunkt i fjor, sier analysesjef i Markedskraft, Eylert Ellefsen, til TV 2 Nettavisen.

Nervøst marked
Ellefsen peker samtidig på at markedet er nervøst, og at likviditeten er liten. Dermed blir utslagene store når det kommer meldinger om vesentlige endringer i utsiktene.

- Vi ser samtidig at markedet preges av prisutviklingen i Tyskland, hvor det også har vært oppgang. Det er en sterk kobling mellom det nordiske og det tyske markedet når ressurssituasjonen er slik den er i dag, sier Ellefsen.

Lav vannstand
Frykten blant aktørene på Nord Pool ligger i den lave fyllingsgraden i vannmagasinene.

Ved inngangen til november ligger fyllingsgraden over 20 prosent under hva som er normalt for årstiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere