RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny rentefrykt i aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Frykt for økte renter er igjen et tema i aksjemarkedet, til tross for at sentralbanksjef Svein Gjedrem er ventet å sette styringsrenten ytterligere ned på neste rentemøte den 11. mars. Dette skyldes utviklingen i USA.

En sterkere dollar og muligheten for at styringsrenten settes opp i USA, vil for det norske aksjemarkedet langt overskygge det som skjer på rentesiden i EU-sonen, mener senior valutaanalytiker Eirik Larsen i DnB NOR.

- Markedet er veldig påvirkelig for signaler fra USA nå, sier Larsen.

Dollaren har styrket seg markant fra årsskiftet til i dag, fra rundt 6,62 til nær 7,19 mot norske kroner onsdag ettermiddag. I skrivende stund ligger kursen på 7,09 kroner.

Dette har, sammen med tegn til bedring i den amerikanske sysselsettingen, bidratt til frykt for at den amerikanske renten settes opp. Dette vil i så fall påvirke aksjemarkedene verden over og aktørene venter nå i åndeløs spenning på de amerikanske sysselsettingstallene for februar som legger frem fredag ettermiddag.

- Arbeidsmarkedsstatistikken som legges frem fredag, er den viktigste økonomiske indikatoren i denne perioden i USA, sier Larsen.

Han viser til at sysselsettingstallene så langt har vært skuffende, spesielt når det gjelder antall nye årsverk. Dersom man ser et løft i disse tallene i fredag, som endel venter, vil det tas til inntekt for at renten kan settes opp igjen tidligere enn antatt. Og aktørene i aksjemarkedet er nervøst på utkikk etter det første signal om at renten vil settes opp igjen, både i USA og her hjemme.

Markedet har allerede forskuttert et nytt rentekutt fra Norges Bank den 11. mars. Spørsmålet er om det blir på 0,25 eller 0,50 prosentpoeng, ifølge Larsen, som selv tror på 0,5 prosentpoeng.

Men den 11. mars kan rentebunnen være nådd. Markedsrenten (tre måneders NIBOR) ligger nå rundt 1,80, mens styringsrenten ligger på 2,00 prosent, så markedet tror åpenbart på et kutt. Men for aksjemarkedet som allerede har inndiskontert ytterligere ett rentekutt til, er det viktigere hvilke signaler som gis på om den videre ferd på rentemøtet.

Larsen og DnB NOR tror at styringsrenten vil ligge på 2,5 prosent i februar neste år, det vil si opp med ett prosentpoeng fra hans forventning til styringsrenten den 11. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere