RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SV-leder Finansminister Kristin Halvorsen Statsbudsjett
SV-leder Finansminister Kristin Halvorsen Statsbudsjett Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Ny skattelette til LO

Sist oppdatert:
Regjeringen gir en ny skattelette til LOs medlemmer.

Kamp mot skatteletter var en stor sak for de tre rødgrønne partiene i valgkampen, men nå fortsetter regjeringen å gi skatteletter til sine politiske støttespillere.

For sjette gang på rad heves det såkalte fagforeningsfradraget - altså inntektsfradraget som gir de 1,3 millioner medlemmene av LO og andre fagforeninger skattelette - mens de 1,2 millionene som ikke er medlemmer, ikke får fem øre.

Nærmere seks milliarder
Totalt er fagforeningsfradraget økte med 5,5 milliarder kroner de siste seks årene.

I årets budsjett foreslås fagforeningsfradraget å øke fra 3.600 kroner til 3.660 kroner.

Det gir de 1,3 millioner fagforeningsmedlemmene 78 millioner kroner i nytt inntektsfradrag - eller omlag 22 millioner kroner mindre i skatt.

Milliardbeløp
Opptrappingen av skatteletten til fagforeningsmedlemmer startet med budsjettforliket mellom Bondevik-regjeringen og Arbeiderpartiet. Før opptrappingen kunne LO-medlemmer og andre trekke fra 900 kroner i året på inntekten sin.

I løpet av fem år er dette fradraget økt til 3.600 kroner - og nå skal det altså økes ytterligere med 60 kroner.

Denne skatteletten gis kun til de 53 prosent av de sysselsatte som er medlem av fagforening.

Fradraget gir 5,5 milliarder kroner i inntektsfradrag. Det tilvarer 1,5 milliarder kroner mindre i skatt enn fagforeningsmedlemmene ville betalt uten dette fradraget.

Hvor kommer pengene fra?
I diskusjonen om andre skatteletter er Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen nøye med å hevde at de går ut over andre offentlige tilbud.

Men de vil ikke svare på hvilke offentlige tilbud som rammes av skatteletten til fagforeningene.

- Hvor tas den 1,5 milliarden som går i skattelette til fagforeningsmedlemmer, fra?

- Hvis det du spør om knytter seg til regjeringens politiske plattform er svaret at punktet om «økt fagforeningsfradrag» inngår som en del av det årlige budsjettopplegget for de neste fire år, svarte Finansdepartementet på spørsmål fra Nettavisen i forrige uke.

Her er skattelettene
Fagforeningsfradraget gir fagforeningsmedlemmer lov til å trekke medlemsavgiften fra sin skattbare inntekt. I praksis gir det 28 % skattefradrag, altså på linje med rentefradraget.

Etter det første årets forlik, hvor fradraget ble doblet fra 900 til 1800 kroner, har den rødgrønne regjeringen økt fradraget med 450 kroner hvert år. Opptrappingen fortsette, men i et mye lavere tempo.

LO har 860.000 medlemmer, og opptrappingen har de siste seks årene vil ha gitt LOs medlemmer 660 millioner kroner i skattelette.

Får penger fra LO
LO har støttet både SV og Arbeiderpartiet med penger til de siste valgkamp.

De siste årene har Arbeiderpartiet fått 5,0 millioner kroner i fagpolitisk støtte fra LO, pluss en millionstøtte fra Fagforbundet fordelt på de siste fire årene.

Du kan se bidragene hvert år på Arbeiderpartiets hjemmeside:Valgkampbevilgninger 1999-2009

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere