RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny tomtefestelov i strid med Grunnloven.

Det fryktes at den nye tomtefesteloven er i strid med Grunnloven. Samtidig krever Fr.p. skattefritak for grunneiere som må tvangsselge festetomter til hytte- og boligeiere.

I gårsdagens Stortingshøring om tomtefesteloven var Grunneiersiden beinharde i kritikken av Regjeringens forslag som de mener vil ta fra bortfesterne store verdier. Dette skriver Aftenposten tirsdag. Det ble også sagt at forslaget kunne være i strid med Grunnlovens paragraf 105, som sier at den som må frastå eiendom skal ha krav på full erstatning.

Det nye lovforslaget innebærer innløsningsrett for alle tomtefestere, med innløsningssum på 30 ganger årlig oppregulert festeavgift, minimum 50 000 kroner.

Om 14 dager skal det nye lovutkastet være klart fra Justiskomiteens side, men foreløpig er det lite som tyder på enighet og flertall.

Saksordfører Finn Kristian Marthinsen (kr.f.) hevder at lovfortolkerne i Justisdepartementet er rimelig sikre på at det ikke er tilfelle at lovforslaget er i strid med Grunnloven.

Knallhardt press fra partienes grunnplan de siste ukene har gjort dette til en politisk thriller i Stortinget. Fremskrittspartiet er under sterkt press fra grunnplanet om å si nei til innløsningsrett.

Fr.p. er trolig mest nærliggende som avtalepartner for regjeringspartiene i Stortinget, men talsmann André Kvakkestad i Justiskomiteen sier at han går inn for at salgssummen skal være skattefri og ikke underlegges 28 prosent kapitalbeskatning. - Disse pengene vil jo bli beskattet på andre måter, så vi sier nei til dobbeltbeskatning. I tillegg vurderer Fr.p. et system som skal fange opp verdiøkningen av tomten og fordele den mellom bortfester og fester.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere