RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Cornelius Poppe/SCANPIX)

Nybakk: - Virkelig alvorlig

Sist oppdatert:
Forsvaret har ikke noen kultur for økonomistyring og noe er fundamentalt galt. Det mener leder i forsvarskomiteen Marit Nybakk (Ap).

- Dette er helt uakseptabelt. Det er virkelig alvorlig at en av de største samfunnsinstitusjonene med årlige budsjett på nær 30 milliarder kroner ikke får godkjent regnskapet, sier en hoderystende leder for forsvarskomiteen Marit Nybakk (Ap) til TV 2 Nettavisen.

- Det som er verre er at de har fått anmerkninger i flere år, og dette tyder på at det er noe fundamentalt galt med regnskapsførselen i Forsvaret, legger Nybakk til.

Senest i fjor vurderte Stortinget å la være å godkjenne Forsvaretsdepartementets regnskap på grunn av alvorlige anmerkninger fra riksrevisjonen.

Men i år sier riksrevisjonen stopp og nekter å godkjenne regnskapet for 2003 på grunn av gjentatte feil og mangler.

Feil med nytt regnskapsprogram
I rapporten påpeker Riksrevisjonen blant annet at datasystemet «Golf», som Forsvaret har utviklet nettopp for å bedre regnskapsrutinene, ikke er godt nok.

- Dette er verre enn jeg hadde fryktet. At «Golf» ikke tilfredsstiller kravene er virkelig ille, sier Nybakk.

Hun ønsker foreløpig ikke å spekulere i om økonomitabbene i Forsvaret bør få noe å si for forsvarsminister Kristin Krohn Devold sin stilling.

- Vi får vente å se hva som står rapporten som blir sendt til Stortingets kontrollkomité. Disse vil bli nøye gjennomgått og jeg vil samarbeide nært med mine partikollegaer i komiteen, sier Nybakk til TV 2 Nettavisen.

- Overgangsproblemer
I en pressemelding fra Forsvarsdepartementet understrekes det at man ser alvorlig på de forhold som Riksrevisjonen har påpekt.

- Hovedårsaken til at regnskapet ikke ble godkjent, var overgangsproblemer i forbindelse med innføring av nytt lønns- og regnskapssystem i 2003. For første gang skulle alle Forsvarets underregnskaper avstemmes under ett, og dette skapte overgangsproblemer, heter det i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere