RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye gigant-tap for Nordea Norge

(Foto: Erlend Aas / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Over 90 prosent av bankkjempen Nordeas utlånstap i fjerde kvartal 2003 stammer fra Norge. Likevel hevder Nordea Norge-sjef Baard Syrrist at toppledelsen i Stockholm ikke er sure.

Problemene fortsetter for gode, gamle Kreditkassen. Av Nordeas samlede utlånstap på 571 millioner kroner for forretningsområdet Retail Banking i fjerde kvartal, stammer hele 527 millioner fra Norge.

- Alt overveiende er oppdrett, sier administrerende direktør Baard Syrrist i Nordea Bank Norge til TV 2 Nettavisen.

Satser videre på fisk

Gigant-tapene i fjerde kvartal kommer på toppen av oppdrettsrelaterte tap tidligere i år. Til sammen har Nordea-konsernet tapt 2,8 milliarder kroner på sine utlån i løpet av fjoråret. Det er cirka 800 millioner mer enn i 2002, og tap på diverse fiskeriengasjementer i Norge må ta hovedskylden for økningen.

- Det er ingen som liker å gjøre tapsavsetninger i den størrelsesorden, medgir Syrrist.

Til tross for de enorme tapene, har Nordea ingen planer om å trappe ned engasjementet i den norske oppdrettsvirksomheten.

-Vi har ikke tatt noe konkret standpunkt til det. Nordea skal drive bank også langs norskekysten, og fiskeri og oppdrett er viktige næringer for kyst-Norge, framholder Syrrist.

Syrrist avviser at toppledelsen i Sverige er sure på tross av de mange problemengasjementene i Norge. Noen beskjed om å vekte seg ned i oppdrett har han ikke fått.

-Jeg tror vi er enige om at vi må ha et forhold til oppdrett og fiskeri i Norge, påpeker banksjefen.

Tør ikke love bedring

Oppdrettsbransjen er i nå ferd med å reise seg etter krisen som har herjet de siste par årene, men Syrrist tør ikke love lavere utlånstap i inneværende kvartal.

-Vi synes at horisonten for oppdrettsbransjen ser noe mindre mørk ut nå enn tidligere, men det er vanskelig å ha noen konkrete meninger om eventuelle utlånstap. En laksepris på 23 kroner per kilo og litt nord for det er også vanskelig for mange, sier han.

Nordea-ledelsen i Norge har jobbet hardt det siste året for å kutte kostnader. Bemanningen er kuttet med 15 prosent i filialnettet og i administrative funksjoner, ifølge Baard Syrrist. Inkludert virksomhetene i Sverige og Finland har cirka 3.500 medarbeidere sluttet i Nordea-konsernet det siste året.

Overskuddet vokste

Nordea leverte et nettooverskudd på 11,7 milliarder norske kroner i 2003. Det er nesten fire milliarder bedre enn i 2002. Inntektene holdt seg omtrent uendret fra 2002 til 2003, og summerte seg til 44,5 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere