RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye oljefunn på sokkelen

Sist oppdatert:
Statoil mener det ligger 12 milliarder fat olje og gass i Barentshavet. Men det er et problem.

Problemet er at oljen ligger i den delen av Barentshavet som ikke har helt avklarte grenser mot Russland. Dermed kan oljen bli gjenstand for høyt politisk spill.

Presentasjonsmaterial som Aftenposten sitter på, viser at Statoil mener det er 12 milliarder fat olje der. Med dagens oljepris snakker vi om verdier for 2500 milliarder kroner.

Bygger ut i Barentshavet
US Geological Survey (USGS) anslår at 25 prosent av verdens totale oljeforekomster befinner seg i Arktis, som Barentshavet er en del av.

I dag bygger Statoil opp Snøhvit på norsk side. Der mener selskapet det ligger 10 milliarder fat olje. Det nye området kan altså være enda større enn Snøhvit.

Utenriksminister Jan Petersen er for tiden på reise i Nordvest-Russland og så mandag hvordan russerne bygger oljeplattformer for deres side av Barentshavet. De har gjort kjempefunn i feltet Stockman.

Forhandlinger
Ennå har ikke Norge og Russland kommet i mål i forhandlingene om Barentshavet. De nye forekomstene kan gjøre forhandlingene enda vanskeligere.

- Vi har lenge ønsket å bli ferdig med delielinjeforhandlingene, som nå har pågått i tre tiår, men ikke noe av det som nå har fremkommet, vil forandre vår tenkning rundt dette, nå, sier utenriksminister Jan Petersen til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere