RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye raffineriplaner kan hjelpe

Sist oppdatert:
Raffineriplaner for 6,5 millioner fat olje per dag kan hjelpe den strenge markedssituasjonen på petroleumsprodukter.

Kapasitetsøkningen kan senke prisene på sikt.

Ifølge leder av prosjektfinansieringen i Standard Chartered Bank, Will Rathvon, vil det i løpet av det neste tiåret komme mer enn 30 nye raffinerier og raffineriutvidelser i drift verden over. Planene tilsvarer minst 6,5 millioner fat pr. dag i ny kapasitet i et meget stramt verdensmarked.

- Akkurat er raffinering på maksimum. For øyeblikket vil nedstengning av et raffineri selv for vedlikehold utløse en økning i bensinprisene, sa Ravthon til Associated Press i forbindelse med en energikonferanse i De Forende Emirater søndag.

Kapasitetsproblemene i raffineringsleddet har de to siste årene vært en hovedårsak til den voldsomme oppgangen i oljeprisene. Raffineriene i Asia ligger nå på 95 prosent, mens den i USA og Europa ligger på 90 prosent, begge deler rekordnivåer.

Ravthon ser imidlertid ikke de store effektene av kapasitetsutvidelsene som vil komme de neste ti årene. Han antyder at det vil kunne utgjøre to til tre dollar pr. fat for råolje.

Omkring 60 prosent av kapasitetsutvidelsen vil komme i Asia og Midtøsten.

Det store saudiske statsoljeselskapet Saudi Aramco har den siste uken inngått partnerskap for bygging av to raffinerier med en samlet kapasitet på 800.000 fat pr. dag. Tidligere denne måneden gikk Saudi Aramco inn i et tilsvarende prosjekt, og er det klart mest ekspansive selskapet innen bygging av ny kapasitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere