RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye skrekktall farger Norge

(Lindorff.)
Sist oppdatert:
- Det er verre enn under finanskrisen.

Økende mislighold gjør at høstfargene blir stadig mer fremtredende i en grundig analyse foretatt av inkasso- og kredittopplysningsbyrået Lindorff.

Rekordmange personer og foretak har det siste året beveget seg inn i mindre kredittverdige kategorier som gult og rødt.

- En god pulsmåler på kredittmarkedet er utviklingen i mislighold på forbrukslån, bilfinans og kredittkort. Innen bilfinans ser vi at nivået nå er på det høyeste siden finanskrisen, og drøye 20 prosent høyere enn det vi har sett de siste årene. Dette er en tidlig indikator på at misligholdet blant norske husholdninger vil stige fremover, sier administrerende direktør i Lindorff Anette Willumsen til Nettavisen NA24.

Har 200.000 på listen
Antall inkassosaker for privatpersoner har det sist kvartalet økt med 9,2 prosent og den gjennomsnittlige utestående saldoen har de siste 12 måneder økt med 1,9 prosent. Dette er en fortsettelse av trenden i forrige kvartal.

Ved utgangen av årets andre kvartal har over 200 000 personer en aktiv sak hos Lindorff. Dette er 1,4 prosent flere enn forrige kvartal, og 3 prosent flere enn for ett år siden. Det utestående beløpet har økt med 1,9 prosent på ett år.

Faresignal
- Det er spesielt innenfor bilfinansiering og kredittkort vi ser den største økningen. Dette er et faresignal, for økninger innen bil og kredittkort er ofte tidlige indikatorer for hva vi kan vente i andre segmenter. I andre kvartal ble det registrert 5 832 bilsaker til inkasso. Det er et nivå som er høyere enn under finanskrisen, sier Willumsen.

De siste årene har det vært en kraftig vekst i mislighold blant eldre, oftest i kombinasjon med høy inntekt. Disse gruppene har også i 2013 fått flere inkassosaker, men det har vært en nedgang i forfalt beløp.

- Mer alvorlig er det at vi de siste 12 månedene har sett en 20 prosents økning i misligholdt beløp for aldersgruppen 30–50 år. Dette er aldersgruppene som står for mest mislighold, sier Willumsen.

De yngre misligholder også mer, med en økning på fem prosent så langt i år mot samme periode i fjor. Gjennomsnittlig inkassobeløp er aller høyest i alderskategorien 35–50 år, med rundt 9 000 kroner i gjennomsnittlig beløp mot litt over 6000 kroner som er gjennomsnittet for befolkningen.

- Gjennomsnittlig inkassobeløp øker med inntektsgruppene, og vi ser også at gjennomsnittlig inkassobeløp øker mer enn prisstigningen og lønnsveksten, sier Willumsen.

Kvinner øker som tidligere misligholdet raskere enn menn, henholdsvis med 23 og 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en liten nedgang i misligholdet fra Hordaland og nordover, mens de tre nordligste fylkene har økning. For Østlandet er bildet svært blandet, mens i Oslo-området har det vært en flat utvikling sammenlignet med samme periode i fjor.

- Misligholdet i norske husholdninger øker, men veksttakten er fortsatt relativ moderat. Det skyldes at renten er lav og arbeidsmarkedet godt, noe vi håper ikke endrer seg, sier hun.

Enda verre i næringslivet
For næringsdrivende har antall inkassosaker økt med ni prosent.

- De siste 12 måneder har det vært en økning i antall inkassosaker mot næringsdrivende på 1,1 %, men begge de siste kvartalene har vi sett en betydelig økning. Gjennomsnittlig utestående saldo holder seg stabil, med en nedgang på 0,7 % siste kvartal, opplyser Willumsen.

Aksjeselskaper sliter
Antall konkurser for aksjeselskaper har økt med hele 29 prosent og antall aksjeselskaper med betalingsanmerkninger har økt med 7,9 prosent siste kvartal,. Misligholdt beløp for aksjeselskaper har vokst med 6,1 prosent på landsbasis det siste året, samtidig som nytt mislighold har økt med 37 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. De siste 12 måneder har antall konkurser og tvangsavviklinger økt med 32,5 prosent.

- Økningen er kraftig, og fortsetter trenden fra forrige kvartal. Fra tidligere ser vi en tydelig sammenheng mellom en økning i tap og en økning i betalingsanmerkninger, som i sin tur bidrar til en økning i konkursene. På basis av utviklingen innen mislighold forventer vi en fortsatt økning i konkursene, men mer moderat enn den vi har sett så langt i år. sier Willumsen.

- I ferd med å skalere
Utfordringene er ifølge Willumseni ferd med å eskalere i kreditt-Norge.

- Norske foretak har over tid hatt en kraftig vekst i mislighold og betalingsanmerkninger. Resultatet har vært en markant økning i konkursene de siste kvartalene, da spesielt for mindre og mellomstore bedrifter og konkursnivået ligger høyere enn forventet. Vi er særlig bekymret for situasjonen i mindre aksjeselskaper. Nye kapitalkrav for bankene vil kunne få en negativ sideeffekt på mindre aksjeselskaper med svak likviditet, fordi det kan bli vanskeligere for disse å få kreditt, sier Willumsen.

Selv om misligholdsutviklingen er negativ, tror ikke Lindorff på en veldig kraftig vekst fremover.

- Hovedgrunnen til dette er at renten ser ut til å forbli lav en god stund ennå. Veksten i detaljhandelen har dessuten vært svært sterk de siste kvartalene, etter et litt flatt andre halvår i 2012, sier Willumsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere