RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye tv-er allerede utdatert

Sist oppdatert:
Er du en av de mange tusen nordmenn som har kjøpt seg flat-tv for å henge på stueveggen? Tv-en din kan allerede være utdatert. Lurer du på å kjøpe flat-tv bør du lese videre.

HDTV-revolusjonen er rett rundt hjørnet. Likevel kjøper det store flertallet av nordmenn TV-er med flatskjermer som ikke er tilpasset den nye teknologien.

Hva er HDTV?
HDTV er kort fortalt en teknologi som gir mange ganger skarpere og klarere tv-bilde, og regnes som det neste store som skjer innen tv-teknologi. Se boksen lengre ned i saken for nærmere forklaring.

Det ble solgt 48.000 flatfjernsyn i Norge i fjor. Det betyr at hver tiende solgte TV er flat.

Salget av LCD- og flatskjermer har tatt av i takt med at prisene har rast.

Men de fleste skjermene som selges kan ikke ta imot de krystallklare bildene som HDTV-teknologien åpner for.

- De billigste flatskjermene har ikke høy nok oppløsning til å takle det nye HDTV-formatet. Med disse skjermene vil HDTV oppfattes som helt vanlig TV, sier Morten Berge i Lyse Tele til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Han anslår at opptil 80 prosent av flatskjermene som selges ikke takler det nye formatet.

Klare for HD
Produsentene har nå begynt å merke skjermene sine med ’«HD Ready’», en standard som er definert av den europeiske bransjeorganisasjonen EICTA (European Information and Communications Technology Industry Association).

HDTV
Står for High Definition Television. Tv-mottager med høyere oppløsning eller tv-sendinger i høyere oppløsning enn vanlig tv.

Tradisjonelle tv-er har en maksimal oppløsning på 576 linjer. Hver linje er 720 piksler bred, og skannes horisontalt. Med HDTV kan opp til 1.080 linjer vises, med hver linje på 1.920 piksler.

Vanlig tv har omtrent 400.000 piksler, mens HDTV gjengir mer enn 2 millioner piksler. Du får med andre ord et mye bedre og skarpere bilde med HDTV.

For å få sett HDTV må du både ha en tv som støtter formatet, og kunne motta sendinger fra noen som sender i HDTV-formatet.

For å få utbytte av den nye teknologien må skjermen blant annet ha såkalt XGA-oppløsning, eller 768 linjer i skjermbildet. De billigere flatfjernsynene har skjermer med bare 480 linjer.

- Norge har vært dumpingplass
Morten Berge mener at Norge, sammen med resten av Europa, har vært en dumpingplass for skjermer som ikke er tilpasset HDTV.

- De rimelige skjermene har vært lette å selge i Norge og Europa fordi HDTV har vært lenger unna her enn for eksempel i Japan og USA. I Japan sender halvparten av kanalene i det høyoppløselige formatet, opplyser Berge.

Fotball-VM blir i HD
Men nå kommer Europa etter. For eksempel har BBC gjort det klart at alle BBCs programmer skal produseres i HD-kvalitet innen 2010, og neste års fotball-VM

- HDTV er fremtidens format, særlig når vi snakker om fjernsyn der bildekvaliteten er spesielt viktig. Filmer, sport og naturprogrammer med bilder i kinokvalitet vil revolusjonere hjemmekinoen, sier rådgiver Arild Kalkvik hos PricewaterhouseCoopers.

Både svensk og tysk TV planlegger å distribuere fotball-VM neste år i HDTV-kvalitet, noe som virkelig kan sette fart i utbredelsen av standarden.

Her hjemme er det bare Lyse Tele som tilbyr kanalen HD1 i det nye formatet, men flere har varslet at de kommer i løpet av 2005.

Både Canal Digital og Viasat har varslet HDTV-sendinger i nær fremtid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere