RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OBOS-selskap tapte prinsippsak

Indre Follo tingrett har felt et OBOS-eid selskap for ulovlig innkreving av eierskiftegebyrer.

Retten mener det OBOS-eide forvaltningsselskapet Forvaltor AS i Ski ikke hadde rettslig grunnlag for å innkreve eierskiftegebyr.

Ifølge Østlandets Blad er første dommen i sitt slag i Norge og dommen vil ventelig bli lest med interesse av styrer og andelseiere i grendelag, vellforeninger, boligsameier og borettslag.

- Slik vi vurderer dommen bør Forvaltor AS som et minimum tilbakebetale alle eierskiftegebyrene, sier eiedomsmegler Hans Martin Tonne til Østlandets Blad.

- Spørsmålet nå er; hvor mange år har OBOS og andre boligbyggelag krevd dette gebyret uten å ha det avtalefestet, spør Tonne.

Dommen slår fast at forretningsføreren i Forvaltor AS, som representerer velforeningen Ødegården skog/Sofiemyr grendelag på Sofiemyr i Oppegård, ikke hadde rettslig grunnlag til å inndrive eierskiftegebyr.

Forvaltor AS, som eies av OBOS, har hevdet at sedvaneretten må veie tungt og at det foreligger lang praksis som tilsier at forretningsfører kunne inndrive eierskiftegebyr i grendelaget. Dette fant imidlertid ikke tingretten tilstrekkelig dokumentert.

"Kunnskap om uhjemlet praksis kan ikke erstatte hjemmel", slår dommen fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere