RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ola og Kari låner opp til pipa

Sist oppdatert:
Norske husholdninger kvier seg ikke for å ta opp store boliglån. Kredittilsynet frykter nå at et labert boligmarked og økende arbeidsledighet kan skape store problemer.

Fortsatt er 30 prosent av nye boliglån på over 80 prosent av boligverdien, viser tall fra Kredittilsynet.

Økt risiko

Andelen med høy belåningsgrad er 2 prosentpoeng lavere enn året før, men samtidig gir økende arbeidsledighet, samt en svak utvikling i boligmarkedet, grunn til bekymring.

– I perioden etter undersøkelsen har i tillegg utviklingen i boligmarkedet vært svak, samtidig som arbeidsledigheten er stigende. Disse faktorene kan øke risikoen både for bankene og for lånekundene, sier kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo i en kommentar.

Tallene fra Kredittilsynet viser at nær 10 prosent av lånene innebar belåning utover hovedsikkerheten. En svært høy andel av disse lånene har heller ikke tilstrekkelig tilleggsikkerhet til at bankens utlån er fullt sikret. Nytt av året er at nær to tredjedeler av nye boliglån var refinansiering.

– Den høye andel av refinansieringslån må dels ses som uttrykk for betydelig konkurranse mellom aktørene i finansmarkedet, og dels som uttrykk for at økte boligverdier benyttes til å finansiere forbruk på andre områder, sier Skogstad Aamo.

Lavt mislighold

Kredittilsynet har siden 1994 gjennomført undersøkelser av bankenes praksis når det gjelder utlån med pant i bolig. I årets undersøkelse deltok 32 banker, som samlet stod for 83 prosent av de totale bankutlån med pant i bolig i Norge. Antall lån som var rapportert inn til årets undersøkelse var om lag 3000. Bankene rapporterer både kvantitative og kvalitative sider ved utlånspraksisen.

Undersøkelsen til Kredittilsynet viser at omfanget av misligholdte lån til husholdningene fremdeles er på et lavt nivå, noe i overkant av 1 prosent av bankenes utlån til husholdninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere