RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olje berget børsen

Sist oppdatert:
En høyere oljepris sendte Statoil og Hydro kraftig opp mandag, noe som ga en positiv dag på Oslo Børs.

Oslo Børs hovedindeks steg mandag 0,8 prosent til 307,14 poeng mandag. Det var altså en robust oppgang, men ser man litt nærmere på dagens handel, så er det påfallende at æren for oppgangen i stor grad kan legges på oljetungvekterne Statoil og Hydro, som steg henholdsvis 3,2 og 2,1 prosent til 147 og 655 kroner.

Totalt sett var det faktisk flere aksjer i minus enn i pluss i dag. Mens 86 aksjer falt, var det 63 som steg.

Grunnen til at oljeaksjene steg mandag er nok å finne i oljeprisen, som i dag er opp rundt 1 prosent til 55,60 dollar fatet for nordsjøolje, etter at prisen fredag falt til 55 dollar, det laveste nivået siden i sommer.

Dette trakk ikke bare Hydro og Statoil opp, selv om det er disse som påvirker indeksen mest. Børsvinner ble seismikkselskapet GGS, som steg 6 prosent. Her fikk aksjen ekstra fart av en kontraktsmelding, og det var frisk handel i GGS.

Nevnes må også tankrederiet Frontline, som ikke direkte tjener på høy oljepris, men på at etterspørselen er god, slik at det fraktes mye olje. Frontline kom med kvartalstall før børs i dag. Kommentarene fra analytikere var jevnt over lunkne, men aksjen skjøt likevel opp nesten 4 prosent til 290,50 kroner. Fra en bunn i oktober har John Fredriksens tankaksje steget over 20 prosent.

En megler sier til nyhetsbyrået TDN Finans at dages oppgang i Frontline kan ha kommet av at shortselgere har dekket inn sine posisjoner. Shortsalg innebærer at man selger aksjer man ikke eier for å tjene penger på nedgang i en aksje. Men når aksjen går feil vei - altså opp - vil mange shortselgere velge å avslutte veddemålet heller enn å risikere et stort tap hvis kursen fortsetter opp.

Gjødselprodusenten Yara steg 2,4 prosent til 108,25 kroner, trolig på grunn av en god kvartalsrapport og positive utsikter fra den tyske gjødselprodusenten K+S.

Opticom fortsatte de siste dagenes oppgang, denne gangen med 6 prosent til 92 kroner, drevet av tro på at et aksjonæropprør vil utløse verdiene i selskapet, primært knyttet til aksjene i Fast Search & Transfer.

Dagens børstaper ble bomringselskapet Q-Free, som falt 17 prosent til til 21,20 kroner, trolig fordi tsjekkiske medier har meldt at et annet selskap, Kapsch, er innstilt som leverandør til et nytt veisystem i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere