RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljearbeiderne tror de taper

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Streikegeneral Terje Nustad i Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) tror regjeringen vil sørge for at arbeidsgiverne går seirende ut av den fastlåste rigg-konflikten.

Rigg-konflikten ble kraftig trappet mandag morgen da Norges Rederiforbund varslet full lockout fra 8. november. Lockout’en fører til at all olje- og gassproduksjon på norsk sokkel vil stoppe opp få dager seinere.

Tror på tvungen lønnsnemnd

OFS-leder Terje Nustad tror ikke regjeringen vil sitte stille og de på at AS Norge taper milliarder hver eneste dag. På direkte spørsmål om han tror det går mot tvungen lønnsnemnd, svarer han følgende:

- Mest sannsynlig så gjør det det.

Rederiforbundets leder Marianne Lie deler oppfatningen, og mener tvungen lønnsnemmnd vil innebære et smertelig tap for de streikende riggarbeiderne.

- Den store taperen vil være OFS, som ikke oppnår noe annet enn tvungen lønnsnemnd.

Arbeidsminister Dagfinn Høybråten ville mandag ikke si om han nå vil gripe direkte inn i konflikten.

- Vil flagge ut

Nustad er rasende på rederne, som han mener bare utsetter problemene ved å presse fram tvungen lønnsnemnd. OFS mener redernes langsiktige agenda er å bytte ut kostbare norske oljearbeidere med billig arbeidskraft fra utlandet.

- Problemene skyver de foran seg, og en ny konflikt vil stå på trappene ved neste korsvei, sier han.

I motsetning til søsterorganisasjonene som godtok tilbudet fra arbeidsgiverne i sommer, velger OFS å kjøre knallhardt på noen prinsippspørsmål i årets lønnsoppgjør. I korte trekk tar kravene sikte på å styrke stillingsvernet for norske arbeidstakere på riggene.

- Utlendinger er dyrere

På en pressekonferanse mandag hevdet ledelsen i Norges Rederiforbund at utenlandske arbeidstakere faktisk er dyrere enn norske når riggene er i arbeid utenfor norskekysten. Terje Nustad mener opplysningen er fullstendig misvisende.

- Vi vet at det er feil, sier han, og ramser opp flere eksempler hvor utlendinger fra skatteparadiser har en overordnet ansettelsesavtale som setter sentrale punkter i den norske tariffavtalen til side.

Norges Rederiforbund tilbyr OFS plass i et eget utvalg som skal se nærmere på globaliseringsspørsmålene og de utfordringene det innebærer for norske ansatte på riggene. Det utvalget har Nustad ikke noe ønske om å delta i.

- Vi har hatt flere utvalg gjennom flere år, men alle utvalgene har vært resultatløse. Dette er et spill for galleriet, vi har ingen tillit til Rederiforbundet, sier Nustad, som heller ikke vil sette seg rundt forhandlingsbordet i et siste forøk på å finne en løsning.

- Vi vil ikke ta kontakt med Rederiforbundet, konkluderer han.

(Illustrasjonsfoto)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere