RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeindustrien skuffet over Foss

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Oljeindustrien tror det blir vanskelig å opprettholde interessen for norsk sokkel dersom regjeringens forslag til skattekutt på beskjedne 2-300 millioner kroner går gjennom.

Oljeindustrien satte i fjor høst i gang en storstilt kampanje for å få ned skatte- og avgiftsnivået på norsk sokkel. Finansdepartementet har regnet ut at kravene vil koste den norske staten ti milliarder kroner årlig dersom de hadde blitt gjennomført.

Småpenger

På et foredrag i Oslo onsdag kveld røpet finansminister Per-Kristian Foss (H) at regjeringen ikke vil komme oljeindustrien i møte når det gjelder kravene om milliardlettelser.

Regjeringen vil heller legge forholdene bedre til rette for at flere mindre oljeselskaper får innpass på sokkelen. Til sammen blir næringen avspist med skattelettelser på kun 2-300 millioner kroner årlig.

Administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening (OLF) er skuffet. Går forslaget gjennom, frykter Vold at oljeselskapene vil miste appetitten på å drive oljevirksomhet utenfor norskekysten.

– Det kreves tiltak som monner for å sikre at norsk sokkel ikke skal tape i den internasjonale konkurransen om kapital, interesse og kompetanse. Sett i dette lyset er regjeringens forslag til virkemidler milevis unna hva en samlet næring hadde forventet, sier han.

- Kostnadene må ned

I sitt foredrag sa Foss at den store utfordringen på norsk sokkel er å få ned kostnadene. Det er noe industrien selv må ta fatt i, mente han. Regjeringen mener samtidig åpningen for nye og mindre aktører vil bidra til å redusere kostnadene.

– Vi ønsker nye aktører velkommen til norsk sokkel. Men de kan ikke løse utfordringene våre alene. For at vi skal lykkes i å utnytte de store mulighetene på norsk sokkel, trenger vi tilgang til attraktive leteområder og endring av skattenivået, i tillegg til næringens egen innsats for å bli mer kostnadseffektive, repliserer Vold.

Forslaget til revidert nasjonalbudsjett og stortingsmeldingen om oljevirksomheten legges fram 11. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere