RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljemarkedet blåser i Opec

Sist oppdatert:
Onsdag ettermiddag kommer Opec til å vedta en betydelig økning av oljeproduksjonen, men i oljemarkedet er det få som bryr seg.

Oljeprisen har steget kraftig denne uka i kjølvannet av orkanen Ivans herjinger i Mexico-golfen. Onsdag ligger prisen på stedet hvil til tross for at Opec i ettermiddag kommer til å vedta en økning av produksjonskvoten på mellom 500.000 og én million fat per dag.

- Markedet synes å være mer opptatt av Ivan enn av Opec-møtet, sier Statoils informasjonssjef Rannveig S. Stangeland, som er på plass i Wien.

Ifølge Stangeland produserer de ti Opec-landene som deltar i kvoteordningen allerede 1,8 millioner fat mer enn det daglige produksjonstaket på 26 millioner fat.

- Et vedtak om å øke produksjonskviten vil bare bety en kosmetisk endring fra Opec, sier informasjonssjefen, som får støtte fra Venezuelas oljeminister Rafael Ramirez.

- Uansett hvilket vedtak vi gjør, vil ikke det endre markedet, uttalte han til reportere i Wien onsdag, ifølge BBC.

Avisa The Wall Street Journal skriver onsdag at Saudi-Arabia hevder å kunne øke produksjonen med 800.000 fat per dag innen utgangen av september. Det tallet tror ikke Statoils oljeeksperter på.

- Vi tror de har en ledig kapasitet på mellom 300.000 og 600.000 fat per dag, framholder Stangeland, som samtidig peker på at dette trolig dreier seg om tung olje, mens markedet generelt tørster etter lette oljekvaliteter.

- Når man øker volumene, er det gjerne den oljen som har mindre verdi som kommer ut, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere