RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljepengene i fare etter valget

Hvis SV eller Frp øker oppslutningen ved kommunevalget, kan oljepengene være i fare hvis valgtaperne går bort fra den ansvarlig linjen for å tekkes velgerne.

- Det kan tenkes at de tapende partiene ser at ansvarslinjen ikke gir uttelling, dersom SV og Frp får større oppslutning. Dermed må regjeringen være sterk for å holde tilbake oljepengene. Makroøkonomisk er det riktig, selv om det kanskje ikke er så velgervennlig, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB til TV 2 Nettavisen.

Partier som Høyre og Ap, som har holdt en relativt ansvarlig økonomisk linje, kan komme til å vurdere en populistisk linje dersom de ser at dette gir stemmer.

AP mest i faresonen

Han får støtte av valgforsker Frank Aarebrot.

- De partiene som i dag følger handlingsplanen, kan endre holdning. Dersom Høyre og Ap gjøre et drittdårlig valg, kan de fristes til å fravike handlingsplanen for resten av stortingsperioden, sier Aarebrot, som også er professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, til TV 2 Nettavisen.

Aarebrot tror det er Ap som kan fristes mest til å endre linje, selv om partiets holdning er dypt forankret i sosialøkonomien. Høyre har Finansdepartementet å forholde seg til, ettersom partiet i denne stortingsperioden har finansministeren.

Men valgforskeren understreker at hans uttalelser er spekulasjoner om mulige effekter. Han har tillit til at partileder Jens Stoltenberg vil stå imot et eventuelt press.

- Selvtilliten vil øke

- I utgangspunktet gir kommunevalget minimal effekt, men kan få effekt i forhold til hvordan de ulike partiene posisjonerer seg i Stortinget. Selvtilliten for de partiene som gjør et godt valg vil øke, og budsjettsituasjonen i høst kan bli komplisert, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, til TV 2 Nettavisen.

Sjeføkonom Dørum tror kommunevalgene kan gi en situasjon der kommunene farger stortingspolitikken. Dersom det blir mange "utstillingsvinduer", kan dette brukes til å tydeliggjøre partiet som har ordføreren frem mot neste stortingsvalg.

Utover dette vil sannsynligvis ikke dagens kommunevalg ha stor innflytelse på nasjonaløkonomien, er økonomene enige om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere