RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen gir staten 25 milliarder mer

Sist oppdatert:
Markedets forventninger til oljeprisen for 2005, tyder på at statens inntekter vil bli mer enn 25 milliarder høyere enn det som legge til grunn for budsjettforliket.

Beregninger TV 2 Nettavisen har gjort, tyder på at statens inntekter vil bli 25 milliarder kroner mer enn det regjeringspartiene og Fremskrittspartiet legger til grunn for budsjettforliket.

Futurekontrakter i oljemarkedet, altså bestillinger på olje for levering i 2005, handles nå for en snittpris på 43,60 kroner, ifølge Norwegian Oil Trading.

Med dagens dollarkurs tilsvarer det en oljepris på 274 kroner per fat. Det er godt over de 230 kronene som legges til grunn for statsbudsjettet.

For hver tiende krone oljeprisen øker, gir det 7,5 milliarder kroner mer i den norske statskassen. Det inkluderer skatter og avgifter, inntekter fra statens direkte engasjement og utbytte fra Statoil.

Regnestykket blir dermed enkelt. Staten vil til neste år - gitt markedets futurekontrakter på olje og en dollarkurs på dagens nivå - få 26 milliarder kroner i merinntekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere