RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen opp igjen

Sist oppdatert:
Gjentatte sabotasjeaksjoner mot Irakiske oljerørledninger og økt frykt for at den russiske oljegiganten Yukos skal gå konkurs har drevet oljeprisen oppover.

Oljeprisen har steget igjen, etter at den for en uke siden nådde sitt laveste nivå på nesten tre måneder.

Sabotasjeaksjoner mot irakiske oljerørledninger halverte landets produksjon i løpet av helgen. Anslag på når reparasjonene vil være ferdige varierer ifølge nyhetsbyrået Reuters mellom én og fire dager.

- Ingen grunn til å øke produksjonen
Opec har tidligere varslet en produksjonsøkning på to millioner fat om dagen fra 1. juli og ytterligere en halv million fra august. Nylige uttalelser fra den saudiarabiske oljeministeren Ali al-Naimi har sådd tvil i markedet.

- Prisen er rettferdig og det er ingen grunn til å sette i gang tiltak for å redusere eller øke produksjonen, sa al-Naimi ifølge BBC.

Samtidig gikk russisk politi lørdag til razzia mot den gjeldstyngede oljegiganten Yuoks. Selskapet sier nå at eksporten fra enkelte felt kan bli stanset som følge av at dets bankkonti er blitt frosset. På børsen i Moskva er Yukos-aksjen ned 14 prosent på økende frykt for at selskapet skal gå konkurs, ifølge Bloomberg News.

Frem og tilbake
Oljeprisen falt kraftig for en uke siden, sa den USA-oppnevnte irakiske regjeringen overtok den formelle makten i landet. Nå er den tilbake på sitt høyeste nivå på to uker.

- Vi hadde håpet at vi med maktoverdragelsen ville se et lavere nivå av angrep. Det virker ikke som det er tilfelle, og markedet er nervøst for flere sannsynlige forstyrrelser av oljeforsyningen, sier analytiker Steve Turner fra Commerzbank til Bloomberg News.

Brent Spot-prisen har i formiddag ligget rundt 35,85 dollar fatet. Prisen forventes å bevege seg mellom 35,80 og 36,60 dollar gjennom dagen, ifølge Norwegian Oil Trading.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere