RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen stiger for tredje dag på rad

Deler av USA er rammet av kraftige snøstormer denne helgen. På 8th avenue i New York gikk bilene med snøploger i skytteltrafikk.
Deler av USA er rammet av kraftige snøstormer denne helgen. På 8th avenue i New York gikk bilene med snøploger i skytteltrafikk. Foto: EPA/Peter Foley
Sist oppdatert:
En kaldfront på vei ned USAs østkyst sender oljeprisen i været. Og prisoppgangen kan være et trendskifte tror ekspert.

I løpet av høsten har oljeprisen sunket jevnt og trutt fra nærmere 70 dollar fatet i september til en foreløpig bunn på 54,03 dollar før helgen. Men en kaldfront på vei ned USAs østkyst har i løpet av de siste dagene gitt et trendbrudd i prisutviklingen på olje.

For tredje dag på rad stiger nå prisen på nordsjøolje. Mandag morgen omsettes et fat nordsjøolje for 57,56 dollar fatet. En oppgang på drøye 3,5 prosent siden bunnoteringen 29. november.

Snø i Virginia
I løpet av mandag ventes det snøvær langs østkysten, fra New York og helt ned til Virgina.

Dette har sendt etterspørselen etter fyringsolje opp, og prisen på denne ligger nå 40 prosent høyere enn gjennomsnittet.

- Prisen er på vei opp igjen som en følge av kaldvær i USA, sier direktør Naohiro Niimura i Muzuho Corporate Bank til Bloomberg News.

Han tror den negative trenden er brutt i denne omgang, og at prisen nå vil holde seg ut året.

- Trenden vil fortsette ut året, sier Niimura, som i tillegg til været peker på at den amerikanske økonomien er meget sterk for øyeblikket, og dermed tåler en relativt høy oljepris.

Opec-møte i neste uke
Samtidig som oljeprisen nå er på vei opp igjen, gjør Opec-landene seg klare for kartellets 138. møte i Kuwait i neste uke.

Flere av Opec-ministre og høyere embedsmenn sender nå tydelige signaler til markedet om at fallet i oljeprisen nå må stoppe.

Tydeligst er Nigerias Opec-representant, som til Bloomberg News gir klare signaler om at oljeprisen bør holde seg over 50 dollar fatet.

- Det nåværende nivået midt på 50-tallet ser fornuftig ut, sier Edmund Daukoru til Bloomberg News ifølge TDN Finans.

Han er redd for at dersom prisen faller ned mot 50 dollar fatet, vil det signalisere en trend om ytterligere fall, og dermed sende prisen under 50 dollars merket. Noe som vil skape problemer for tilbudet på lengre sikt.

- Utviklingskostnadene er høye - hvis vi skal skape ny kapasitet må det være et insentiv for selskaper for å fortsette å investere, sier Daukoru ifølge Bloomberg og TDN Finans.

Samtidig med Daukorus uttalelser kommer Opec-president Ahmad Fahd Al-Sabah med en skråsikker uttalelse om at han er sikker på at oljeprisen ikke vil falle under 40 til 45 dollar fatet i løpet av de kommende månedene.

Ahmad Fahd Al-Sabah sier ifølge Bloomberg at Opec vil holde produksjonen oppe for å hjelpe med lagersituasjonen i vinter, men at noen langsiktig produksjonsendring ikke er aktuelt nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere