RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen synker på løfte

Oljeprisen falt mandag etter at Saudi-Arabia antydet en kraftig produksjonsøkning, uavhengig av hva OPEC kommer fram til.

Men oljeministrene i de andre OPEC-landene sa at de ikke vil la seg presse til en beslutning om økte produksjonskvoter etter at Saudi-Arabia tok sin ensidige beslutning.

På et møte i Amsterdam mandag oppfordret Saudi-Arabia de andre landene i kartellet til å øke produksjonen med 11 prosent for å redusere den høye oljeprisen som i-landene sier truer den økonomiske veksten i verden.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi bekreftet i helgen at landet vil åpne pumpene uansett hva OPEC vedtar til 9,1 millioner fat om dagen, en økning på 10 prosent.

Eksperter på oljemarkedet tror at den saudiarabiske økningen er for lite og at den kommer for sent til å presse oljeprisen ned. For lite fordi de andre OPEC-landene allerede produserer for fullt og ikke har større kapasitet, og for sent fordi OPECs mulighet for å fylle opp reservene allerede er forbi denne sesongen.

Ekspertene mener at det beste man kan håpe på er at prisen synker til rundt 35 dollar fatet, og at det uansett er bedre enn frykten for at den kan stige til 50 dollar fatet.

Oljeprisen har de siste ukene steget på grunn av uroen for situasjonen i Midtøsten og Irak og lave reserver i USA. Ekspertene frykter at den høye prisen kan kvele den økonomiske veksten.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere