RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Om få timer er det for sent å klage

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nå er det siste sjanse for hele 876.000 nordmenn.

De 876.000 skatteyterne som fikk skatteoppgjøret i oktober har frem til midnatt onsdag med å klage på skatteoppgjøret. Onsdag er også siste frist til å betale første terminen av eventuell restskatt, noe som gjelder 270.000 skatteytere.

Er restskatt på under 1000 kroner skal hele beløpet betales innen onsdag 10. november. Er beløpet over 1.000 kroner blir restskatten delt i to terminer, og betales 10. november og 15. desember. Rentetillegg på restskatt er 4,8 prosent og rente på tilgodebeløp er 4,5 prosent.

Restskatt skal betales til kommunekassereren og regningen må være registrert i bankenes betalingssystemer i løpet av onsdag. Det er enklest å betale restskatt med betalingskortet du har fått i posten.

Har du mistet betalingskortet, må du selv fylle ut et betalingskort for skatt. Betlingskort finner du på MinID.no og på Altinn.no.

Mangler du kontonummeret til skatteoppkreveren i din kommune finner du det her

Og her ordner du eventuelt KID-nummer

Klag innen midnatt
- De som vil klage på skatteoppgjøret kan gjøre det på nettsidene våre frem til midnatt. De som sender brev i posten må sørge for å ha det poststemplet innen postens frister onsdag, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til NA24.

Her klager du på skatteetatens nettsider

Halvorsen oppfordrer skatteytere som vil klage til å nøyaktig beskrive hva som er feil på selvangivelsen og samtidig begrunne hvorfor det er feil.

- Hva med dokumentasjon? Kan den scannes inn og sendes inn online?

- Ja. Du kan sende med vedlegg via nettsidene våre, sier Halvorsen.

Kostbare feil
Tall fra Skatteetaten viser at det er postene lønn, gjeld og gjeldsrenter som blir endret i flest selvangivelser. Det skriver bladet Skattebetaleren.

Andre feil kan være at du ikke har fått riktig skatteklasse (en feil som kan koste deg over 11.000 kroner), formuen er feil, endringer i selvangivelsen er ikke godkjent eller at selve skatteberegningen inneholder feil.

Samtidig er det særlig pendlerfradrag, nye opplysninger om bil, fradrag for kost og losji og særfradraget for sykdomsutgifter som oftest føyes til på selvangivelsen.

Flere klageinstanser
Dersom du klager, og klagen overfor Skatteetaten ikke fører frem, kan du ta saken videre til Skatteklagenemda.

- I nemda sitter det folk med ekspertise innen skatt, regnskap og revisjon, opplyser Halvorsen.

Dersom saken heller ikke kommer noen vei i Skatteklagenemda er neste og siste skritt å bringe saken inn for rettsapparatet.

De fleste er ferdig med skatteoppgjøret
De fleste skatteyterne er allerede ferdig med å betale restskatt. Over 2,8 millioner skattytere fikk oppgjøret før sommerferien og for disse gikk fristen for betaling av restskatt ut i september mens fristen for å klage gikk ut i august.

Samlede tall for skatteoppgjørene i juni og oktober viser at vel 2,7 millioner skattytere i alt hadde 34,4 milliarder til gode, mens nesten 720 000 hadde restskatt på i alt 15,7 milliarder kroner. Av de som får skatteoppgjøret nå har 601 000 penger til gode, i alt 12,5 milliarder kroner. Nesten 275 000 får restskatt på til sammen 10,6 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere