RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opp og ned på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Gode nyheter fra morgenen av klarte ikke å få børsen til nye høyder.

Dagen på Oslo Børs startet bra, fortsatte bedre, men oppturen smuldret vekk sammen med oljeprisen.

Dagen åpnet nemlig sterkt og holdt seg også slik utover dagen, men i minuttene før stengetid dro oljeprisen med seg børsen ned. Da børsen stengte var prisen på et fat nordsjøolje med levering i desember på 57, 97 dollar, ned over fire dollar fra det høyeste mandag.

Også dårlig nytt fra USA, der el-kjeden Circuit City har søkt om konkursbeskyttelse, minnet børshandlerne om at flere sektorer sliter om dagen.

Hovedindeksen endte på 252,88 poeng, opp 0,60 prosent. På det høyeste sto hovedindeksen i 264,72 poeng, en oppgang som tilsvarer 5,3 prosent.

Positiv retning
Allerede før åpning tydet ting på at dagen ville starte bra for de handlende.

Faktorene som har størst påvirkning på Oslo Børs trakk alle i positiv retning før børsåpning mandag.

For det første avsluttet Wall Street forrige uke med oppgang til tross for de dårligste arbeidsledighetstallene siden mars 1994. Dét, sammen med en generell oppgang i råvareprisene, var nok til å sende Oslo Børs opp fra start.

Den hjemlige børsen åpnet opp med 1,63 prosent. To minutter ut i handelsdagen var børsen opp 3,02 prosent, og fem minutter etter starten klokken 09.00 var verdiøkningen på 3,39 prosent.

En halv time ut i handelsdagen hadde verdiøkningen strukket seg til 4,16 prosent.

Men det er også andre nyheter som vippet pilen fra minus til pluss ved ukestart i Oslo.

Tiltakspakke
Kinesiske myndigheter har lansert en tiltakspakke på 586 milliarder dollar for å bremse virkningene av finanskrisen i egen økonomi.

Det skapte oppgang i hele Asia mandag.

I Japan steg Nikkei-indeksen med hele 5,58 prosent på mandagens handel. Det gjør at indeksen, som én av to, hadde fremgang sist uke.

Fra mandag til mandag har indeksen steget med 9,49 prosent. Den andre børsen i øst som har hatt en verdiøkning i samme periode, er Australia. Der har All Ordinaries steget med 3,06 prosent den siste uken.

All Ordinaries stiger også på mandagens handel. Klokken 07.25 norsk tid var denne indeksen opp 1,33 prosent.

Mer oppgang
Men Australia og Japan er ikke de eneste som stiger fra ukestart i Asia.

Shanghai Composite var opp 4,99 prosent ved ukestart, mens Hang Seng steg 3,39 prosent. Deretter fulgte NSE 50 i India som steg 3,33 prosent.

Den eneste av de store asiatiske indeksene som falt mandag var STI i Singapore. Her var imidlertid fallet marginalt og på 0,02 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere