RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppfordrer til høyere rente

Sist oppdatert:
Det internasjonale valutafondet (IMF) avsluttet tirsdag sin årlige undersøkelse av norsk økonomi, og oppfordrer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å sette opp renten.

IMF mener det er utsikter til god vekst i norsk økonomi i år og til neste år. Fondet viser blant annet til lav prisvekst, kraftig reallønnsvekst og lavere ledighet, melder Finansdepartementet i en pressemelding.

Bekymret for lånevekst
Men etter IMFs vurdering vil en gradvis innstramming i pengepolitikken være nødvendig i løpet av inneværende år.

Fondet mener den lave renten til nå har vært riktig, men at den gradvis bør settes opp i år.

- Indikatorer viser i økende grad at inflasjonspresset begynner å melde seg, skriver IMF i sin rapport.

Fondet fokuserer på den sterke kredittveksten, som de mener skyldes lav prisstigning. Spesielt settes husholdningenes lånevekst, med bakgrunn i økte boligpriser, under lupen.

Vil ned til fire prosent
IMF beskriver budsjettene som generelt nøkterne, men norske politikere advares mot å fortsette å bryte handlingsregelen. I år anslås bruker av oljepenger til seks prosent av oljefondet, mens den egentlig skal ligge på fire prosent.

Fondet uttrykker forståelse for at bruken av oljeinntekter i noen år har ligget høyere, men mener at vi nå må nærme oss handlingsregelen.

- Avvik fra regelen, hvis de fortsetter, kan undergrave troverdigheten til retningslinjene, noe som igjen kan føre til økt press mot styrking av kronen, skriver IMF.

IMF uttrykker ellers sin støtte til reformforslag når det gjelder skatt og pensjon.

Arbeidsmarkedet i Norge får god attest, men utviklingen over flere år i utgifter til sykefravær og uføretrygd fremheves som bekymringsfull. Det anbefales ytterligere tiltak for å gi folk lyst og grunn til å arbeide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere