RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppklarer ni av ti saker

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Mens politietaten generelt sliter med oppklaringsprosenten, kan Økokrim vise til å ha løst ni av ti saker i 2004.

Det viser Økokrims statistikk for 2004. Hele 92 prosent av sakene etaten behandlet i fjor, endte med oppklaring.

Til sammenligning ligger oppklaringsprosenten for tyveri i Norge på mellom 11 og 12 prosent.

Nå har Økokrim den fordelen fremfor resten av politietaten, at den selv velger hvilke saker den skal behandle. I tillegg får Økokrim mange av sine saker fra andre offentlige etater, som allerede har gjort et godt stykke arbeid på forhånd - det være seg skatteetaten, Statens Forurensingstilsyn eller andre.

Høye mål
Med bakgrunn i dette har Økokrim lagt lista høyt. Målet er en oppklaringsprosent på 80. I fjor ble den kraftig slått, men også i tidligere år har etaten kunnet vise til en oppklaringsprosent på mellom 80 og 90.

Også antall domfellelser ligger høyt i Økokrim. I fjor endte hele 91 prosent av tiltalene med domfellelse. Domfellelsesprosenten inkluderer hvert enkelt tiltalepunkt. Dersom en person er tiltakt for bedrageri og dokumentforfalsk, men bare blir dømt før en av disse forholdene, er altså domfellelsesprosenten 50.

Overskudd
Den høye oppklaringsprosenten og domfellelesprosent, gir også penger i kasssen til det offentlige. I 2004 gikk Økokrim i praksis med overskudd - i alle fall dersom det lykkes å kreve inn pengene som domstolene tilkjente staten.

Gjennom inndragning, bøter og erstatning ble lovbryterne dømt til å betale 128,9 millioner kroner i fjor. I tillegg betaler rederiet OVDS 44 millioner kroner til veimyndighetene for å ha jukset med statsstøtte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere