RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppsigelser kommer sjelden alene

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bedriftene glemmer de ansatte som blir igjen.

Dette kan igjen føre til flere oppsigelser, skriver epn.dk.

Det viser en doktorgradsavhandling utført av Helle Aggerholm, som forsker på ledelseskommunikasjon. Hun har fulgt en av Danmarks største virksomheter med mer enn 7000 medarbeidere.

Savner dialog
Etter en oppsigelsesrunde savner de gjenværende ansatte en dialog med ledelsen.

Hun oppdaget at ledelsen fokuserer på mye informasjon vedrørende oppsigelsen, men at de glemmer å tenke på hvordan budskapet oppfattes for de som blir igjen.

- De gjenværende medarbeiderne er jo de bedriften vil satse på. Men om de føler en usikkerhet for fremtiden, så sier de opp. Så må bedriften ut og finne ny arbeidskraft som må læres opp. Dermed stiger utgiftene. Den dårlige kommunikasjonen fører også til lavere produktivitet, fordi arbeidsmoralen faller, sier Aggerholm.

Legger ansvaret på mellomlederne
Aggerholms undersøkelser viser at over halvparten av virksomhetene som har gjennomført en nedbemanningsrunde, senere blir nødt til å nedbemanne igjen.

Hennes teori er at dette henger sammen med den manglende dialogen. Et av problemene er leddet mellom ledelsen og mellomlederne.

- Etter at beslutningen om en nedbemanningsrunde er tatt, mener den øverste ledelsen at ansvaret ligger på avdelingslederne. Men spør man de ansatte, så sier de at de savnet kommunikasjon fra øverste hold. Det er den øverste ledelsen som skal vise veien og hvordan fremtiden vil se ut, forklarer Aggerholm.

Medarbeiderne trenger også en nærhet til ledelsen og en forsikring om deres og virksomhetens fremtid, sier Aggerholm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere