RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppvask etter mobilkrøll

Sist oppdatert:
Mobyson-direktøren ergrer seg over stadige nettutfall fra Telenor og Netcom

Det siste utfallet av nett kom før helgen, og da var det nok en gang Netcom-kundene som fikk erfare null summetone. Mobyson-sjef John Olve Andersen ble provosert over NetComs unnskyld-annonse forrige helg, etter nettutfallet på 3-4 timer fredag. Dette rammet ikke bare Netcom, men også Mobyson-kundene, som benytter Telenor og Netcoms mobilnett.

Vil ha strengere krav
- Nå må Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet komme på banen, mener Mobyson-sjef John Olve Andersen.

- Når slike nettutfall skjer så er det vanlig folkeskikk at man forklarer hvorfor dette skjer og hva man vil gjøre for å unngå slike problemer i fremtiden. Post- og teletilsynet og Samferdselsministeren må komme på banen. De må rett og slett forlange at det stilles krav til at mobilnett er å betrakte som en samfunnstjeneste. Mobiltrafikken står for 40 prosent av den samlede trafikken, og det er ikke gjort noe for å definere mobilbruk som en samfunnstjeneste, sier Andersen.

Enkelt å gjøre noe
Han mener at det vil være enkelt å få gjort noe med problemet.

- Dersom de ikke greier å pålegge operatørene bedre backup løsninger, vil Mobyson ha nasjonal roaming. Det vil si at våre kunder har tilgang til et annet nett når basisnettet ligger nede, sier Andersen.

Han mener myndighetene er passive og at situasjonen har stått på stedet hvil i mange år.

- Så langt tilbake som 2000 er det ikke gjort noe for å definere dette grundig. Det må være et folkekrav at man får i gang nasjonal roaming, Norge som nasjon taper i utviklingen på de tilstandene vi har nå, sier han.

Kostbart
Det er to ting å si til det, forklarer direkør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

- Det ene er at vi som myndighet er bekymret over disse utfallene i mobilnettet. På den annen side er kvaliteten på Netcoms og Telenors nett fortsatt god, sier Jensen.

- Dette er et spørsmål som har vært diskutert lenge. Vi vet at det hadde vært fint med nasjonal roaming. Men hvem som skal betale det det koster, det lurer jeg på om Mobyson har tenkt på, er det Mobyson, forbrukerne, eller er det Stortinget, sier Jensen.

- Nasjonal roaming vil kreve betydelig utbygging av begge nettene. Hvis man ikke gjør det, vil nasjonal roaming føre til at når ett nett faller ut, så vil alle berørte abonnenter overføres til det andre nettet som da vil bryte sammen. Det er vel ingen tjent med. Dette er kjent for alle som har kunnskap om mobilnettene, sier Jensen til NA24.

- Men når det er sagt, så har jeg forståelse for den frustrasjonen Mobyson har, sier Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere