RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Jens E. Heftøy/TV 2 Nettavisen)

Opticom-selskap fortsetter

Sist oppdatert:
Tidligere i år meldte Opticom om kraftige kutt og nedleggelse av Thin Film Electronics. Nå fortsetter selskapet driften og vil redde superlagringsteknologien.

Det skriver det svenske tidsskriftet NyTeknik.

Tidligere i år varslet modersselskapet Opticom at alle de 45 ansatte i Thin Film i Linköping skulle sies opp, og finansdirektør Erling Svela vil ikke kommentere hvorfor selskapet nå har endret mening.

Dette er teknologien:
- TFEs minneteknologi er laget i en spesiell folie av plast. Ved hjelp av et rutemønster av ledere på hver sin side av folien kan motstanden i plasten endres i de punktene hvor lederne krysser hverandre. Lav resistens i et punkt tilsvarer et ettall i minnet, og høy resistans en null.

- Denne minneteknologien skal kunne gi flere tusen ganger høyere lagringskapasitet enn dagens minne, trenger færre transistorer per lagrede bit, og er billigere enn vanlig minne. I tillegg beholder minnet informasjonen selv når strømmens slås av.

- TFE og Intel hadde en utviklingsavtale med Intel, som skulle være med på utviklingen av lagringsteknologien. Dette samarbeidet ble kraftig redusert i vår.

Kompromiss
- Det ble en diskusjon både i styret og blant personalet, og så ble vi enige om en kompromissløsning. Vi har også hatt kontakt med Intel under hele prosessen. Slike prosesser er ikke helt matematiske, men er avhengig av vurderinger som gjøres i styret, sier Svela til NyTeknik.

Nå fortsetter 22 av personer i TFE, mens 21 må pakke snippesken og gå.

- Selskapet ga ingen garantier om framtiden og virksomheten henger i en skjør tråd. Men det finnes en positiv framtidstro blant personalet, og en mer blandet tro på om selskapet skal klare å dra inn penger, sier Mikael Wittbäck.

Han er leder i Civilingenjörsförbundet, som representerer de ansatte i TFE.

Før emisjonen
I sommer hadde Opticom rundt 70 millioner kroner i kassa, noe som nok ikke holder til å drive forskningsselskapet videre.

Robert Keith planlegger nå en kjempeemisjon, og finansdirektør Svela mener det er bra for selskapet å da fortsatt ha forskningsvirksomhet.

- Dersom man skal by inn investorer må man jo ha et prospekt som peker på at man kan lykkes. Men det er så langt fra beslutning om emisjon at det er vanskelig å diskutere, sier Svela.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere