RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nidar Bergene)

Orkla går på skinner

Sist oppdatert:
Landets ledende merkevarekonsern går så det griner. Overskuddet før skatt i første kvartal ble en kvart milliard større enn ventet.

Orkla sopet inn et overskudd før skatt på 782 millioner kroner i perioden januar - mars i år. Analytikerne hadde på forhånd anslått overskuddet til 519 millioner.

Overskuddet er 126 millioner kroner større enn i samme periode i fjor.

Tjener fett på merkevarer

Det er særlig merkevareområdet som går på skinner, med Orkla-divisjonene Foods og Brands i spissen. Medievirksomheten sliter fortsatt med å levere gode resultater, mens kjemi-virksomheten går brukbart.

Orkla eier aksjer i andre selskaper for 15,6 milliarder kroner. Selskapet har kvittet seg med en stor del av aksjeporteføljen den siste tida, og i første kvartal ble det realisert aksjegevinster på 310 millioner kroner. Framgangen for investeringsområdet er en vesentlig årsak til at Orkla økte overskuddet i første kvartal sammenliknet med samme periode i fjor.

Jebsen fornøyd

- Første kvartal befester inntrykket av god fart i Orklas merkevarevirksomhet. Orkla Foods leder an med en tilfredsstillende resultatforbedring, sier konsernsjef Finn Jebsen, som påpeker at Orklas aviser for første gang på tre år opplever en vekst i annonseomsetningen.

- Det gir sammen med virkninger av kostnadsforbedringer bedre resultater for Orkla Media. Også øvrige merkevarevirksomheter viser en gledelig fremgang, forsetter han.

Omsetningen i kvartalet endte på nesten 7,9 milliarder kroner, hvorav 5,5 milliarder stammer fra salg av merkevarer.

Stinn av penger

Den største begivenheten for Orkla i første kvartal var salget av bryggerivirksomheten til Carsberg Breweries for 17,4 milliarder kroner. Det ga selskapet en regnskapsmessig gevinst på hele 12,5 milliarder.

19. mai vil det bli utbetalt et ekstraordinært utbytte på litt over 5 milliarder i kjølvannet av salget, er Orklas finansielle stilling meget sterk. Egenkapitalandelen er oppe i 55 prosent, og rentebærende gjeld etter utdeling av utbytte er kun 1,5 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere