RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Orkla kjøper øl for 9 mrd.

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Dansk-norske Carlsberg Breweries får kloa i hver tredje øldrikker i Nord-Tyskland etter kjøpet av bryggerikjempen Holsten for 9 milliarder kroner.

Det går fram av en børsmelding fra Carlsberg Breweries tirsdag morgen. Orkla eier 40 prosent av aksjene i Carlsberg Breweries, mens danske Carlsberg eier resten.

Femte størst i Tyskland

Bryggerikonsernet får en markedsandel på hele 35 prosent i Hamburg/Slesvig Holstein som en følge av oppkjøpet. I naboregionen Mecklenburg/Vorpommeren blir markedsandelen 25 prosent, mens den blir 12 prosent i Nedersachsen og Sachsen.

Markedsdominansen i nord vil gjøre Orkla/Carlsberg til den femte største bryggerigrupperingen i ølets hjemland.

Oppkjøpet har en samlet pris på 9,1 milliarder norske kroner. Men Carlsberg har samtidig sørget for at en del av verdiene i Holsten, inkludert ølmerkene König-Brauerei og Licher, kan selges videre til konkurrenten Bitburger Gruppen for 5,4 milliarder. Nettoverdien av transaksjonen for Carlsberg Breweries krymper dermed til under 4 milliarder kroner.

Holsten-Brauerei AG ventes å få en omsetning på cirka 4,5 milliarder kroner i år. På toppen kommer omsetningen fra de forretningene Carlsberg Breweries allerede har etablert i Tyskland, først og fremst gjennom salget av ølmerkene Tuborg og Carlsberg.

Kjente ølmerker

I første omgang overtar Carlsberg Breweries 51 prosent av aksjene i Holsten, og tilbyr seg å kjøpe ut de gjenværende aksjonærene til samme pris. Kjøpsprisen er 38 euro per aksje, tre euro høyere enn mandagens sluttnotering. Carlsberg-ledelsen krever å få hånd om minst tre fjerdedeler av aksjene for å gjennomføre oppkjøpet.

Holsten er det største ølmerket til Holsten-Brauerei. I tillegg ommfatter oppkjøpet de regionale ølmerkene Lübzer, Feldschlösschen, Astra, Landskron og Duckstein.

Carlsberg-ledelsen regner med at oppkjøpet også vil øke salget av Carlsberg Breweries ølmerker i England, hvor Holsten allerede har et betydelig salgsapparat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere