RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Orkla-opprør floppet

Sist oppdatert:
Etter intens ordveksling i den åpne debatten, kollapset aksjonæropprøret i Orkla.

Styrets forslag til bedriftsforsamling ble enstemmig banket gjennom på generalforsamlingen i ettermiddag.

Det var på forhånd ventet at flere aksjonærer ville benytte generalforsamlingen til å få styreleder Johan Fr. Odfjell avsatt. Bakgrunnen er det omstride styrevedtaket om å sparke konsernsjef Finn Jebsen.

Fikk en skrape
Men selv om opprøret uteble, slapp ikke Odfjell og kompani fra generalforsamlingen uten en skrape.

Anført av skipsreder Herbjørn Hansson ble det ytret kraftig kritikk mot Orkla-styret – nettopp for måten det hadde skviset Jebsen ut av konsernet.

Hanssons poeng var at Jebsen hadde skapt verdier for aksjonærene, og at det derfor ikke var noen rasjonell begrunnelse for å kaste lederen.

- Det må bli slutt på at beslutninger tas på bakgrunn av hvem som liker hvem personlig, sa Hansson i sitt engasjerte innlegg under den åpne debatten.

Forvarer Orkla-kulturen
Hansson fikk støtte av flere andre småaksjonærer, hvorav flere uttrykte bekymring for Orkla-kulturen, som er blitt et begrep i norsk næringsliv.

Styreleder Odfjell hevdet til styrets forsvar at Jebsen ikke måtte gå som følge av en enkeltepisode, men at det over tid hadde bygd seg opp en gjensidig mistillitt mellom styret og konsernsjefen.

Han tok også til motmæle mot påstandene om at styret nå fører Orkla i feil retning.

- Det er ikke slik at styret nå går til angrep på den kulturen, de målene og strategiene som har preget Orkla gjennom mange år. Tvert om, vi er opptatt av å bevare Orkla-kulturen, sa Odfjell.

Ingen navn
Opprørerne uttrykte mistillit til styrelederen, men evnet ikke å komme opp med noen navn på kandidater til Orklas bedriftsforsamling. Dermed gikk luften ut av ballongen og valget av bedriftsforsamling ble klubbet enstemmig gjennom.

Det er som kjent bedriftsforsamlingen som velger styret i Orkla. Med dagens valg, sitter styreleder Odfjell sannsynligvis trygt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere