RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overtid hindrer ledige i å få jobb

Sist oppdatert:
Ikke siden 1999 har nordmenn jobbet så mange arbeidstimer som i år. Men antallet arbeidsledige synker ikke tilsvarende.

I andre kvartal i år var ledigheten på 4,8 prosent, mens den i 1999 var på beskjedne 3,2 prosent. Den høye ledigheten kommer på tross av at norsk økonomi går så det griner, og antall arbeidstimer har skutt i været.

- Deltidsansatte jobber mer, flere jobber mer overtid og sykefraværet har falt. Derfor holder ledigheten seg høy, sier forsker Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå til Aftenposten.

Det ble utført 3,6 prosent mer arbeid i første halvår i år enn i første halvår i fjor, målt i antall ukeverk. Med samme gjennomsnittlige arbeidstid som i fjor, kunne det tilsvart 80 000 nye jobber.

Men fasit viser at det bare er skapt 8.000 nye arbeidsplasser i år. Det er en økning på 0,4 prosent sammenlignet med i fjor.

Den gjennomsnittlige arbeidstiden har økt med drøyt 3 prosent. Eller sagt på en annen måte: Hvis hele økningen i jobbmengden siden i fjor bare hadde blitt tatt ut i flere ansatte, kunne ledigheten ha vært 30 000 - 40 000 personer i stedet for over 100 000, konkluderer Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere