RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På hemmelig sted i Europa

Jim Woldens eiendom på Eidsvoll.
Jim Woldens eiendom på Eidsvoll. Foto: Tom Gustavsen, Romerikes Blad
Sist oppdatert:
Jim Wolden, som har tjent titalls millioner på pyramideselskapet T5PC, oppholder seg på ukjent sted i Europa. I januar må han møte i retten på ny.

En rekke av bakmennene i pyramidesselskapet The Five Precent Community, deriblant gründer Jim Aleksander Wolden, har flere bedragerianmeldelser fra andre forhold mot seg. Det visste ikke medlemmene i pyramideselskapet. Woldens navn ble også holdt skjult for de andre medlemmene.

- Jeg er like lurt som alle andre, hevder Wold gjennom en venn overfor VG.

Må svare på svindeltiltale
Wolden har nylig sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en seks måneder lang bedrageridom for momsbedrageri på salg av bøker i 1997 og 1998. Nå risikerer han fengsel på nytt.

17. januar begynner en ny straffesak mot Wolden i Nedre Romerike tingrett, melder Romerikes Blad. T5PC-gründeren er tiltalt for å ha svindlet til seg to biler og en motorsykkel, til en verdi på nesten 800.000 kroner, i perioden 2002 til februar 2003.

I tillegg er 31-åringen tiltalt for manglende regnskapsførsel i forbindelse med et tidligere pyramidelignende prosjekt. Club Coyote AS, en restaurantvirksomhet med medlemmer, gikk konkurs 6. mai i år.

Blir Wolden funnet skyldig, risikerer han flere års fengsel.

- Bedragerisaken og tiltalen for brudd på regnskapsloven har hver for seg en strafferamme på tre års fengsel, sier politiadvokat Ellen A. Ilstad i Romerike politidistrikt til Romerikes Blad.

Levde i millionvilla
I fjor kjøpte Wolden en millionvilla på Eidsvoll til fire millioner kroner. Nå oppholder han seg ifølge VG på ukjent sted i Europa.

- Jeg har ikke vært involvert i den daglige driften siden juni/juli 2003. Resultatet av driften får det gamle styret stå inne for, sier Wolden ifølge VG.

Formue på 39 millioner
I likningen for 2003 står Wolden oppført med 39 millioner kroner i formue og en inntekt på 27,4 millioner kroner. Året før hadde han null i formue og drøye 200.000 kroner i inntekt.

Wolden nekter for at han har ansvar for at at så mange som 70.000 personer kan ha tapt opptil en milliard kroner i pyramideselskapet, og legger skylda på det tidligere styret.

- Etter den informasjonen jeg har, er summen du nevner tatt ut av løse luften. Jeg tror det dreier seg om totalt 350 millioner kroner, som tilsvarer den totale omsetningen i selskapet. På bakgrunn av etterforskningen vil sannheten komme for en dag, og man vil tydelig se hvem som har ansvaret for kollapsen.

Utbyttefest
Utbyttefesten i det konkursrammede selskapet er en historie for seg selv. I 2003 gikk det 176 millioner kroner til lønnskostnader og ytelser til ledende personer i T5PC.

61 millioner kroner ble delt ut i «ytelser til ledende personer i honorar, provisjoner og goodwill». Til sammen fikk gründerne 25,3 millioner i utbytte, skrev Hegnar-online i juli i år. Wolden var den klare lønnsvinneren.

Han fikk i fjor utbetalt 15,7 millioner kroner av T5PC, til tross for at han selv hevdet han ikke var aktiv i selskapet lengre. Ifølge NRK-programmet Forbrukerinspektørene skal Jim Wolden ha hentet ut til sammen 50 millioner kroner fra selskapet.

I dag etterforskes han fremdeles for avgiftsunndragelse og skattesvik i forbindelse med et selskap som heter Cartec AS.

Småpenger i boet
Bobestyrer Thomas Steen Brandi fra advokatfirmaet Selmer regner ikke med at det er mye penger å hente i boet etter pyramideselskapet.

- Dette er et veldig komplekst bo. I boene til The 5 Percent Community Invest, Marked og Norge har vi så langt bare funnet verdier for et par hundre tusen kroner, sa Brandi på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere