RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På versting-toppen

Sist oppdatert:
Kongens svoger, Erling Lorentzen, er valgt til «Årets Versting» etter en gjennomgang av de norskkontrollerte bedriftene i utlandet. En milliardær tar 2.plassen.

Norske investeringer i utlandet er i vekst, men ikke alle er like fornøyde med hvordan norskkontrollerte selskaper oppfører seg.

Hvert år lager Framtiden i Våre Hender en verstingliste.

- Det er ingen grunn til å tro at norske selskap er snillere enn andre. De er kanskje ikke så mye verre heller, men det er veldig sterk grunn til å ha ordentlig fokus på dem når de etablerer seg ute. De har mye makt, og muligheter til å skape god utvikling, men de har for dårlige retningslinjer for hva som er bra og ikke bra, sier Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i Våre Hender, til TV 2 Nyhetene.

Her er årets liste:
1. Aracruz

2. Canica

3. Hydro

4. T5PC

5. Gabro Stone

5. Nammo

Cellulose-giganten Aracruz har base i Brasil, men selskapets dominerende eier er Erling Lorentzen, mannen til prinsesse Ragnhild. Til tross for at selskapet de siste årene har snakket varmt om fornuftig forvaltning av naturressurser, er ikke Framtiden i Våre Hender imponert.

- De driver og grønnvasker imaget sitt, men vi har vært nede og sett på forholdene, og det vi har sett, er ikke bra i det hele tatt, sier Hermstad.

Nylig tvangsflyttet brasiliansk militærpoliti 25 personer, og jevnet husene deres med jorden. Bakgrunnen var angivelig at Aracruz ville ha dem bort for å plante trær der. I ettertid har de 25 tvangsflyttede personene fått rettens medhold i at tvangsflyttingen var ulovlig.

Aracruz blir også kritisert for hvordan de griper inn i naturen, ved å grave nye elveløp og skape store eucalyptus-plantasjer som går under navnet den grønne ørken.

Verre enn Lidl
Nest verst ifølge Framtiden i Våre Hender, er Stein Erik Hagens selskap Canica. Bakgrunnen er deres eierskap i ICA og Rimi.

Butikkjedene motarbeider angivelig fagforeningene i de baltiske landene, og i Litauen er Rimi den kjeden som betaler sine ansatte dårligst. Selv om Canica nå har solgt seg helt ut av ICA, mener Framtiden i Våre Hender det er på sin plass å ha Hagen-selskapet på verstinglisten, fordi selskapet aldri har løftet en finger for å forbedre situasjonen.

- Rimi er i Baltikum det mange frykter at Lidl skal bli her i Norge, sier Arild Hermstad.

Hydros mine-problemer
Oljegiganten Hydro er nummer tre på listen. Selskapet får kritikk for at det ikke forplikter seg til å rydde miner for iranske nomader, i de områdene de leter etter olje.

Pyramide-selskapet T5PC er på fjerdeplass, på grunn av den usosiale visjonen om å gjøre medlemmene til de 5 prosent rikeste i verden.

Sisteplassen deles av Nammo og Gabro Stone. Førstnevnte produserer blant annet ammunisjon, og bestselgeren er 12.7 mm Multi Purpose-prosjektilet, som av det internasjonale Røde Kors hevdes å være i strid med Folkeretten.

Gabro Stone drives av en tidligere norsk advokat (som mistet bevillingen etter misbruk av klientkontoer) og en bedrageridømt svenske. Sammen planlegger de store investeringer i Uruguay, til store protester i deler av lokalbefolkningen.

Her kan du lese mer en verstingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere