RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paradis for gjeldsslaver

Sist oppdatert:
For to år siden ventet alle at vi ville ha et særnorsk høyt rentenivå i lang tid, men fra i går kveld er Svein Gjedrems rentesats lavere enn alle toneangivende vestlige land.

I går kveld hevet den amerikanske sentralbanken sin styringsrenten, som ligger som et gulv i rentemarkedet, fra 1,75 til 2,00 prosent. Dette var ventet, og er et ledd i en gradvis heving fra rekordlave 1,00 prosent på bunnen.

Denne oppgangen i USA betyr at Norges Banks styringsrente på 1,75 prosent nå er lavere enn alle de toneangivende sentralbankene i vesten:

  • Norge: 1,75 prosent. Tendens: Flat
  • USA: 2,00 prosent. Tendens: Opp
  • Euroland: 2,00 prosent. Tendens: Flat
  • Sverige 2,00 prosent. Tendens: Flat
  • Storbritannia 4,75 prosent. Tendens: Opp

Det er ikke mer enn to år siden nordmenn med lengsel kunne se over grensene til et lavt - og fallende - rentenivå i de fleste andre land. Her i Norge var nesten alle enige om at vi ville ha et høyere rentenivå enn de fleste andre land. Begrunnelsen var at oljepengene som ble pumpet inn i norsk økonomi ville skape et press oppover på prisene som måtte dempes med en høy rente.

Siden har oljeinntektene økt over alle beregninger, men prisveksten i Norge har likevel vært nesten null - og Norge er blitt paradis for gjeldsslaver.

Norges Bank tok feil

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener dette viser at Norges Banks analyse for to år siden var feil. - Jeg kjøpte ikke argumentasjonen den gangen heller, sier han til TV 2 Nettavisen.

For det første mener Andreassen at Norges Bank overdrev hvor mye oljepenger som ville bli brukt. - Man la til grunn at bruken av oljepenger ville øke mye. Den har økt, men lite. Det har hatt lite å si, sier han.

Andreassen mener også at Norges Bank har fått merke at de ikke fritt kan sette en norsk rente uten at det får store konsekvenser for kronekursen, og dermed blant annet for eksportnæringen.

Da Norges Bank sommeren 2002 hevet renten mens andre land satte ned renten, var det for å demme opp for en forventet en forventet prisvekst. Så fikk det heller være at en mye høyere rente enn i andre land ville gjøre det attraktivt å sitte med norske kroner, og dermed presse opp kronekursen. Problemet var at dette skjedde så fort og så sterkt at det førte til smertehyl fra norske eksportbedrifter, som opplevde at varene deres ble priset ut.

Lite handlingsrom

- Norges Bank har erfart at man har lite handlingsrom i forhold til fastsettelsen av norske renter, sier Andreassen. - Vi er litt tilbake er vi var før, at renten brukes til å styre valutakursen, legger han til.

Både rentemarkedet totalt sett og Andreassen tror imidlertid at norske renter vil ta seg noe opp fremover, også i forhold til utlandet.

- Vi trenger over tid en noe høyere rente, mener Andreassen, men legger til:

- Det er valutakursen som bestemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere