RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass deg for strømfella

Sist oppdatert:
I jakten på den billigste strømmen kan du raskt kjøpe katta i sekken. Går strømleverandøren din konkurs, sitter du igjen med regningen.

Det kan være vanskelig å tro, men også kraftleverandører kan gå konkurs. I 2003 gikk for eksempel selskapet Kraftkompaniet Vest dukken.

Tapte millioner
Igjen satt rundt 10.000 småkunder som hadde forhåndsbetalt for strømmen. Til sammen tapte kundene mellom to og fem millioner kroner.

Mannen bak Kraftkompaniet, Jo Børre Eikås, er for lengst tilbake med et nytt selskap. Nå er navnet Total Energi, og selskapet gjør det meget godt i konkurransen med de andre selskapene. Total Energi ligger stadig best an i priskonkurranse, men det koster å være billigst.

Selskapet gjør det nemlig ikke like godt økonomisk. I fjor gikk selskapet med underskudd, og eierne har nylig skutt inn én million kroner for å finansiere den videre driften. Skulle selskapet gå konkurs, er det kundene som sitter igjen med skjegget i postkassa.

Tro på prisvinner
Kundene til Total Energi betaler nemlig strømmen sin på forskudd. Hvis selskapet går konkurs, er risikoen stor for at man har betalt for strøm som man aldri får brukt.

Daglig leder Jo Børre Eikås lover at Total Energi ikke skal ende på samme måte som Kraftkompaniet Vest. Han har selv stor tro på selskapet.

- Det ville jo være merkelig å putte en ny million inn et selskap man ikke har tro på, sier Eikås til TV 2 Nettavisen.

Må betale ekstra
Den strømmen man har betalt på forskudd, mister man ved en konkurs. I stedet får man strøm fra netteieren i området. Denne strømmen er normalt mye dyrere enn det du betaler til vanlig. Hvis det for eksempel er Hafslund som er netteier der du bor, vil du måtte betale vanlig spottpris pluss 10,22 øre per kilowattime. Dette er 50 prosent mer enn dagens kraftpris.

Du må klare deg med den såkalte pliktleverte strømmen fra netteieren helt til du får deg en ny strømleverandør. Og selv om du finner en ny leverandør med en gang, tar det fort tre uker før det formelle er i orden.

Lite penger igjen
Også Total Energis argeste konkurrent, Telinet Energi, er et skjørt selskap. I en vurdering fra Lindorf frarådes kreditt til selskapet. Årsaken skal være en alvorlig revisoranmerkning og at mer enn to tredeler av aksjekapitalen er tapt.

Kunder som bruker Telinet betaler også strømmen på forskudd. I tillegg betaler kundene en årsavgift på 390 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere