RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pengebingen fylt opp på ny

Melkekua Statkraft har tjent gode penger på norske strømkunder, og er klar til slakting.

Det statsiede strømselskapet fikk et overskudd i første kvartal på hele 1,7 milliarder kroner etter skatt.

- Resultatet er det høyeste vi noen gang har hatt etter første kvartal. Med basis i vår kompetanse på å forvalte vannressurser og styre produksjonen har vi klart å håndtere en markedssituasjon med reduserte priser på en god måte, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i en pressemelding.

Totalt bokførte Statkraft 3,1 milliarder kroner i inntekter i første kvartal.

Resultat før skatt endte på 2,5 milliarder kroner.

Kamp om pengene
Stortinget har tidligere vedtatt at det kun skal tas ut 50 prosent i utbytte fra Statkraft. Men i opphetede budsjettdiskusjoner, har resultatet vært eneste år siden vedtaket ble gjort, ligget skyhøyt over dette. Normalt henter staten ut rundt 90 prosent av overskuddet i Statkraft som utbytte.

Årets kvartalstall er derfor godt nytt for stortingspolitikerene, som - dersom man legger den «normale» utbyttet til grunn - har fått inntekter på rundt halvannen milliard kroner til bruk i neste års budsjett.

Dyr orkan
Statkraft peker primært på tre faktorer som forklarer det gode resultatet.

- Statkraftkonsernets resultat i første kvartal var positivt påvirket av høy kraftproduksjon. Videre var inntektene fra finansiell krafthandel betydelige og finanskostnadene ble redusert, skriver Statkraft i pressemeldingen.

Samtidig pekes det på at resultatet kunne vært enda høyere.

- Resultatet ble trukket noe ned av store kostnadsføringer i det tilknyttede selskapet Sydkraft som følge av skader etter orkan i Syd-Sverige, heter det i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere