RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pengene renner ut

Sist oppdatert:
Nordmenn bruker mer enn noen gang. Hit går pengene.

I fjor brukte vi mer enn 20 000 kroner mer enn året før. I gjennomsnitt bruker hver husholdning 365 131 kroner i året. Dette er en økning på 13 prosent fra tidligere år, viser tall fra SSB.

Bolig koster mest
Mest penger går til bolig. Utgiftene til bolig, lys og brensel utgjør 106 600 kroner, som er nesten én tredjedel av totalforbruket. Dette er en økning på nesten 9 000 kroner fra tidligere år.

Fordelingen ellers mellom de forskjellige utgiftspostene er stort sett jevn, og har endret seg lite de siste årene.

Utgiftspost nummer to er transport, på tredje plass kommer kultur og fritid. På transport bruker gjennomsnittshusholdningen 66 300 kroner, som er 18,2 prosent av totalforbruket. Kultur og fritid koster oss 44 000 kroner i året.

På mat og alkoholfrie drikkevarer bruker vi 41 400 kroner i året, som er 11 prosent av totalforbruket.

Bruker mest i Osloområdet
Familier i Oslo og Akershus ligger på landstoppen, med et gjennomsnittlig forbruk på 411 538 kroner. Det betyr at husholdninger i Oslo og Akershus bruker 30 prosent mer enn husholdninger i Nord-Norge, der forbruket er lavest.

Mye av forskjellen mellom landsdelene skyldes blant annet høyere boutgifter i Oslo og Akershus. Boligutgiftene blir på 129 837 kroner. Dette er 36 458 kroner mer enn i Hedmark og Oppland, der det er billigst å bo.

En annen utgift som er størst i Oslo og Akershus er klær og skotøy. Familier i Oslo bruker 24 027 kroner på klær og sko.

Dyrt å ha barn – og å være alene
Familier med barn mellom 7 og 19 år har størst forbruk, hele 565 000 kroner i året. Dette er 50 prosent mer enn gjennomsnittet.

Disse familiene bruker mer enn gjennomsnittet på kultur og fritid, transport og bolig.

Aleneboende utgjør 38 prosent av husholdningene. De har høyest boutgifter i forhold til hvor mange som er en del av husholdningen, siden de er alene om faste kostnader. Boutgiftene utgjør over 80 000 kroner i året, 35 prosent av de totale utgiftene.

Andre poster som er større for husholdninger med bare en, er restaurant- og hotelltjenester og utdanning.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere