RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Penger å tjene i nye EU

Olje- og gasseksportørene gleder seg over en utvidet EØS-avtale. Fiskerinæringen er ikke like fornøyd.

Samtidig med EU-utvidelsen 1. mai, ble også EØS-avtalen utbidet. Dermed har norsk industri markedstilgang til alle de 25 medlemslandene i EU på lik linje med EU-landene selv, melder NRK.

Det er særlig olje- og gasseksportørene som gleder seg over dette. Norske gasseksportører har i dag en markedsandel i EU på mellom 12 og 14 prosent. Det tilsvarer en eksport på rundt 70 milliarder kubikkmeter gass.

-- I volum kan eksporten til EU utvides til opp mot 100 milliarder kubikkmeter gass i året, sier Frode Bøhm i Oljeindustriens landsforening til NRK.

Økt toll på fisk

For fiskeindustrien er utsiktene ikke fullt så lyse. Mens norske fiskeeksportører hittil har nytt godt av full frihandel av fisk med de ti nye medlemmene, vil det fra utvidelsen av opprettes en rekke tollbarrierer for norsk fisk.

Ifølge NHO er det ikke utenkelig at norsk fisk, og da særlig norsk sild, vil møte tollsatser på opp mot 20 prosent, mens EUs egen fiskeindustri får tollfri tilgang til de nye medlemmene på det indre markedet.

- For oss vil det bety at markedstilgangen vår settes tilbake 10-15 år, sier Kristin Alnes i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere