RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Pensjonsfondet ditt tapte 30 milliarder i fjor

Sist oppdatert:
Det er meldingen fra sjefen i Folketrygdfondet.

Administrerende direktør Olaug Svarva la onsdag fram resultatene for Folketrygdfondets investeringer for Statens pensjonsfond - Norge i 2008.

Det var dyster lesning. Det siste året har nemlig fondet tapt 29,6 milliarder kroner. Mer enn 25 av disse milliardene er tap på aksjer.

Likevel hevder Svarva at fondet har hatt en betryggende forvaltning.

- I et historisk turbulent og krevende år i aksje- og rentemarkedene, kan vi fastslå at Folketrygdfondet gjennom betryggende forvaltning har bidratt til et resultat som er 4,3 milliarder kroner bedre enn referanseporteføljen, sier Svarva i en pressemelding.

Til bunns på aksjemarkedet
Avkastningen på den norske aksjeporteføljen er hovedårsaken til at verdiene i fondet har rast ut i 2008. I sin egen rapport skriver Folketrygdfondet at verdifallet innen denne kategorien har vært på nær 50 prosent.

Til sammenligning har denne norske delen av porteføljen hatt en avkastning på sju prosent de siste 10 årene.

Den nordiske aksjeporteføljen har falt med 32,8 prosent.

Renter til værs
Det var imidlertid ikke bare svart i fondet. Renteporteføljen ga en positiv avkastning på 8,5 prosent. Det var ikke nok til å hindre et verdifall i den forvaltede kapital fra 117,4 til 87,8 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere