RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Petersen bekymret for tidspress

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Utenriksminister Jan Petersen (H) er bekymret for prosessen i WTO-forhandlingene fordi tiden er i ferd med å renne ut.

–Det er klart jeg begynner å bli bekymret. Tiden er i ferd med å bli knapp og det er veldig mange ulike interesser som skal balanseres, sier utenriksminister Jan Petersen til NTB.

Ryktebørsen
Petersen sluttet seg til forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Geneve onsdag. Så langt har han brukt tiden på å vente - og til å vurdere "nyheter" på ryktebørsen. Det gjør ham ikke mindre urolig.

– Det går mange ulike rykter her. Men realiteten er at vi foreløpig sitter og venter på papirer, slik at vi har en konkret tekst å forholde oss til. Vårt apparat er klart, men så lenge det ikke er noe konkret, er det heller ikke mulig å gi noen substansiell vurdering, sier Petersen som nå har overtatt ledelsen av den norske delegasjonen.

Fristen for å bli enige går ut fredag ettermiddag.

Fem store enige
De fem store jordbruksgrupperingene – USA, EU, India, Brasil og Australia – åpnet forhandlinger på ministernivå seg imellom tirsdag.

Torsdag formiddag ble det meldt at disse fem aktørene er blitt enige etter intense forhandlinger for å minske uenigheten om hvilke prinsipper som skal gjelde i en ny global handelsavtale.

Men Petersen satt fortsatt i uvisse da NTB snakket med ham på telefon kort tid etterpå.

– Det vi nå venter på, er et papir fra formannen i landbruksgruppen. Det er altså ikke de fem store som legger fram dokumentet vi skal forholde oss til. Men utfallet av møtene dem imellom blir avgjørende for å komme videre, sier Petersen til NTB.

Holdes utenfor
Norge deltar i en blokk med ni andre rike land der blant andre Japan, Sør-Korea, Sveits, Israel og Taiwan er med. Lederen for den sveitsiske delegasjonen var torsdag svært kritisk til hvordan de fem største aktørene har forhandlet seg fram til en avtale uten å involvere andre.

– Det er katastrofalt. De fem store ser på seg selv som verdens ledere. Det er de ikke, de kan ikke engang forhandle skikkelig, sa sjefforhandler Luzius Wasescha.

Landene i blokken hvor Sveits og Norge deltar, ønsker å beholde tiltak som beskytter lokalt landbruk mot import.

For utviklingslandene er det derimot viktig at de rike landene åpner grensene for landbruksprodukter fra fattige land. De krever også at rike land avvikler eksportstøtte som fører til dumping av overskuddsproduksjon i fattige land.

– Her er veldig mange ulike interesser som peker i hver sin retning. Poenget er å finne en balanse, slik at alle føler at de unngår sine største smertepunkter, sier Petersen til NTB.

Forsvarer landbruket
Utenriksministeren avbrøt ferien for å delta i innspurten av WTO-møtet. Rundt 40 andre ministere har sluttet seg til rådsmøtet, som vanligvis holdes på embetsmannsnivå.

– Møtet er helt avgjørende for å komme videre i WTO-forhandlingene. For Norges del har vi viktige interesser når det gjelder fisk, tjenester og regelverk. Dessuten har vi et betydelig problem på landbruksområdet, og det er jo landbruket som er kjernen i det vi nå holder på med. Det gjelder å oppnå avtaler som er liv laga for norsk landbruk fremover, og derfor er det viktig for meg å være på plass, sier Petersen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere